Porodica Karadjordjević posetila Grocku

0
723
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Njihova Kraljevska Visočanstva Princ Vladimir Karadjordjević i Princeza Brigita Karadjordjević su na poziv jednog prijatelja iz Grocke, dana 21.10.2011. obišli našu opštinu i upoznali se sa važnim verskim i kulturnim institucijama kao i situacijom na našem prostoru. Na sreću, uprkos brojnim preprekama koje se podrazumevaju kada je naša opština u pitanju , kompletan protokol je ispoštovan i Kraljevska porodica je dočekana i primljena dostojanstveno i u skladu sa srpskom tradicijom ,na obostrano zadovoljstvo,kao i na oduševljenje mnogih naših sugradjana koji su imali priliku da se lično upoznaju sa jedinim potomcima Romanovih iz ove dinastije.

Svečana liturgija povodom Njihovog dolaska,održana je u Hramu Sv.Trojice u Grockoj,nakon čega je upriličen prijem kod predstavnika našeg parohijskog hrama. Liturgiju su vršili,pored naših sveštenika i otac Jovan Jeftenić iz Crkve Sv.Pantelejmona i djakon Dragan Nedić iz Hrama Sv. Save na Vračaru . Mnogobrojni vernici i veliki broj dece ,učenika veronauke,imali su priliku da se lično upoznaju ,slikaju i porazgovaraju sa Kraljevskim parom.Puno emocija i posebna atmosfera u hramu…Razmenjeni su i darovi, u starom srpskom domaćinskom stilu. Nije ostalo nezapaženo da se niko od predstavnika lokalne vlasti nije pojavio,nažalost. Ponovo se naša opština izdvaja ,na jedan sasvim neprimeren način,za razliku od drugih mnogobrojnih opština u Srbiji. Kraljevski par je ,prilikom svake svoje posete opštinama ,svetinjama,bolnicama,domovima i kampovima,primljen i dočekan kako i priliči od strane mnogih predstavnika vlasti.

 

Centar za kulturu Grocka je uzeo učesća u organizaciji jednog dela protokola i savršeno odradio i doprineo predstavljanju naše tradicije i kulture. Devojke iz etno pevačke grupe,svojim zvonkim i božanstvenim glasom,uz našu Himnu i izvodjenje starih izvornih srpskih pesama ,izazvale su opšte odusevljenje i čak izmamile i neku suzu. Početak uspešne saradnje je na pomolu..

Zvuk zvona manastira Rajinovac, dočekao je Prinčevski par ,uz brojno prisustvo naših gradjana i naravno,neizbežna srpska pogača i so..Princ i Princeza su oduševljeni manastirom ,svetinjama u njemu kao i radu Gdina Jasovića – freskopisu u samom manastiru. Upriličen je prijem uz posno posluženje kod Igumanije manastira Mati Minodore i par je upoznat sa situacijom u kakvoj se ovaj manastir nalazi.Naročito su bili oduševljeni čudotvornom ikonom Majke Božije kao i starom fotografijom iz riznice manastira, Prestolonaslednika Aleksandra Karadjordjevića i Vladike Nikolaja Velimirovića i ostalih vladika iz vremena Kraljevine SHS.Uz darivanje i opet zvuk zvona,Kraljevski par je dostojanstveno ispraćen…

Saradnja je uspostavljena na najlepši mogući način i predstavlja nastavak jedne priče. Priče koja je pokrenuta 1999. Godine, kada su Princ Vladimir,sin Princa Andreja i unuk Kralja Aleksandra i Kraljice Marije,i jedini potomak Romanovih sa majčine strane, i Princeza Brigita,njegova supruga,veoma poznata u svetu Visoke mode po svojim čuvenim kreacijama,osnovali Fondaciju” Pomoć majci i detetu” . Ova Fondacija veoma aktivno učestvuje u humanitarnim akcijama širom Srbije pruzajući konkretnu pomoć kako institucijama, tako i pojedincima.

Priča je napravljena uz obećanje ponovnog dolaska i zahvalnost ovih divnih i velikih Ljudi ,pre svega.

Jutros je NJ K V Princ Vladimir Karadjordjević, gostujući na jutarnjem program STB-a, govorio o poseti Smederevu i Grockoj i njihovim budućim planovima, željama i ciljevima.

 

         

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR