Najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi,postaje Vinča

0
751
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi, sagrađeno po standardima EU za nekoliko nedelja će biti otvoreno u Vinči. Čeka se trajna upotrebna dozvola.

Prema rečima Radojice Pešića direktor Javnog preduzeća Nuklearni objekti Srbije, skladište će zadovoljiti potrebe skladištenja radioaktivnog otpada sa teritorije Srbije u narednih nekoliko decenija.

Kapacitet objekta je 8.500 buradi od 200 litara i 100 transportnih kontejnera u okviru bezbednog skladištenja radioaktivnog izvora – rekao je Pešić.

Izgradnju ovog skladišta je počeo Institut u Vinči 2007, a od osnivanja NOS pre dve godine, to preduzeće je u potpunosti preuzelo taj posao.

Pešić je dodao da je to prvi objekat u okviru Vinče koji je završen „striktno po zakonskoj proceduri, od građevinske dozvole, zaključno sa upotrebnom koja je dobijena pre mesec dana“.

 

On je za Tanjug rekao da je reč o najmodernijem i najvećem raspoloživom prostoru za skladištenje ovih vrsta materijala u Evropi i dodao da se još od 1948. godine u Vinči obavlja skladištenje radioaktivnih otpada, koji je dolazio sa prostora bivše SFRJ i to medicinskog, industrijskog, kao i otpada iz naučno – istraživačkih ustanova.

U starom skladištu se, kako je kazao, nalazi oko 3.000 kubika radioaktivnog otpada i čitav prostor je popunjen, a poseban problem je starost skladišta koje može da predstavlja potencijalnu opasnost po životnu sredinu.

– Zato je bilo važno preduzeti mere da se on prebaci u adekvatan prostor – rekao je Pešić dodajući da će novo skladište doprineti uspostavljanju međunarodnih standarda koje je propisala Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Pešić je za 2012. godinu najavio početak demontiranja dotrajalog skladišta otpada i njegovo prebacivanje u novo skladište.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR