Usvojen predlog za promenu Statuta grada Beograda

0
663
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Zoran_Kostic_sSkupština grada na današnjoj sednici usvojila je predlog za promenu Statuta grada Beograda. Prema rečima člana Gradskog veća Zorana Kostića, od prethodne promene Statuta grada stupio je na snagu jedan broj zakona, među kojima o javnoj svojini, javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, sportu, komunalnim delatnostima i drugi, pa je neophodno da se statut uskladi s njima.

– Važno je i to što postoji određen broj inicijativa građana da se delovi pojedinih gradskih opština izdvoje iz njihovih sastava i postanu samostalni. Među njima su inicijative građana sa leve obale Dunava i područja Čukarice i Voždovca, kao i predlog Ujedinjenih regioina Srbije sa više od 100.000 potpisa građana koji su ih podržali da i drugi delovi postanu posebne opštine. Svi ti predlozi, kao i njihova ekonomska opravdanost, razmatraće se u narednom periodu. Do kraja februara komisija će utvrditi nacrt predloga novog statuta, posle čega će Gradsko veće poslati dokument na javnu raspravu i gradskim opštinama na izjašnjavanje. Tek posle čitave te procedure utvrdiće se predlog odluke, koji će se naći pred odbornicima gradske skupštine – istakao je Kostić.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić pojasnio je da je prioritetan zadatak komisije da uskladi statut s donetim  zakonima i da se bavi analizama svih predloga za formiranje novih opština, naročito ekonomskom opravdanošću i izdržljivošću predloženih jedinica lokalne samouprave. Inicijative građana svakako se uvažavaju, ali i građani moraju da uvažavaju realnu procenu grada. Eventualno formiranje novih gradskih opština nije politička igra, već projekat koji može da bude skup, posebno u uslovima ekonomske krize.

–Imamo obaveze da poštujemo inicijative građana, ali smo i odgovorni prema njima jer sama činjenica da će dobiti novu opštinu neće doneti kanalizaciju, dom zdravlja i drugo. Za to je potreban čitav niz preduslova koje grad mora da uspostavi. Urbanizam i velike kapitalne projekte mora da vodi grad jer jedino tako Beograd može da se razvija. S druge strane, mesne zajednice ne mogu da budu ono što su bile sedamdesetih godina prošlog veka jer je to već prevaziđena društvena forma – dodao je Antić.

Zbog toga će se ovoj problematici ozbiljno pristupiti i napraviće se realna procena o eventualnoj promeni organizacije grada i broja gradskih opština, zaključio je Antić.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR