Usvojene mere za unapređenje poljoprivrede

0
622
NextWEB hosting
vlada-srbijeBEOGRAD – Vlada Srbije usvojila je Uredbu o korišćenju podsticaja za podršku poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji kroz sertifikaciju sistema bezbednosti i kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla u 2012. godini, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

NextWEB hosting

Država će finansirati 50 odsto troškova plaćene sertifikacije bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

Korišćenje podsticaja odnosi se na pokrivanje dela troškova sertifikacije prema međunarodno priznatim standardima za bezbednost i kvalitet hrane (ISO 22000, BRC, IFS, GOST-R, HALAL, KOSHER, GLOBALG.A.P.), kao i za proizvode dobijene po metodama organske proizvodnje i proizvode sa oznakom geografskog porekla.

Kako je istaknuto, korisnik može podneti samo jedan zahtev za jednu ili više sertifikacija, s tim da ukupan iznos podsticaja po korisniku ne može biti veći od 300.000 dinara.

Zahtev se podnosi Upravi za agrarna plaćanja u Šapcu do 31. oktobra 2012. godine, a sredstva mogu koristiti registrovana poljoprivredna gazdinstva, preduzetnici, zemljoradničke zadruge, udruženja gradjana i privredna društva, ukoliko imaju dokaz o sertifikaciji izdat u 2012. godini.

Vlada Srbije je na predlog Ministarstva poljoprivrede i trgovine donela i odluku da se Uredbom o utvrdjivanju programa kreditne podrške za razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva subvencioniše deo kamate i za proizvodjače cveća u 2012. godini.

Zahtevi za odobrenje kredita podnose se banci do 1. novembra 2012. godine.

Ugovor o dinarskom kreditu se zaključuje na period do tri godine uz fiksnu kamatnu stopu od šest odsto.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR