Najviše prvaka u Vinči

0
701
NextWEB hosting
NextWEB hosting

bg-djaci

U ŠKOLSKE klupe beogradskih osnovnih škola će sesti 16.122 đaka prvaka, koliko ih je do sada upisano. Pošto se svršeni predškolci mogu upisivati do početka školske godine, kao i mališani iz osetljivih društvenih grupa, ova brojka će donekle porasti. Međutim, nadležni ističu da neće biti drastične promene broja đaka prvaka.

Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje, prošle godine je u prvom razredu bilo je 16.523 đaka pravaka. Najviše novih učenika upisaće OŠ „Nikola Tesla“ u Vinči, gde će se prvo školsko zvono oglasiti za 282 novih đaka, što je za jedno odeljenje više nego prošle godine. Ova škola je najveća u Srbiji i ima 2.200 učenika, a pohađaju je učenici iz Vinče, Leštana, Boleča i Ritopeka. Zbog povoljnih cena nekretnina i placeva, sve više ljudi se doseljava u ova naselja.

Većim brojem prvačića mogu se pohvaliti i osnovne škole „Veljko Dugošević“, „Pavle Savić“, „Vuk Karadžić“, „Dragan Lukić“, „Oslobodioci Beograda“. Za razliku od njih praznih, klupa biće u OŠ „Vasa Pelagić“, u koju se, prema podacima nadležnih, upisalo 55 đaka prvaka manje nego prošle godine, dok je u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Obrenovcu manje 48 prvaka. I u osnovim školama „Jovan Miodragović“, „Vladimir Nazor“, „Branko Ćopić“, „Aleksa Šantić“, „Đuro Strugar“, „Vlada Aksentijević“ i još nekim biće manje novih đaka.

– Upisivali smo đake iz naselja sa leve obale Dunava, ali i iz Višnjice i Višnjičke banje – kaže Anđelko Kunarac, direktor OŠ „Skadarlija“. – Međutim, izgradnjom škole u Borči i Višnjičkoj banji smanjio se broj dece koja se upisuju u našu školu. Očekujemo da ćemo do kraja avgusta upisati još nekoliko učenika, tako da ćemo decu rasporediti u dva odeljenja drugog razreda.

Centralne gradske opštine godinama unazad kubure sa brojem prvaka, tako da se u sedam škola na Savskom vencu do sada upisalo 343 budućih prvaka, a u isto toliko obrazovnih ustanova na Starom gradu 475 đaka.

SVIM OSNOVCIMA BESPLATNE KNjIGE

SVI beogradski osnovci dobiće dva kompleta besplatnih udžbenika od Skupštine grada, od kojih će jedan ostajati u školi. Do početka školske godine u svim školama biće postavljeni ormarići, u kojima će učenici ostavljati udžbenike. Roditelji treba da kupe knjige za strani jezik i izborne predmete, kao i one koje, eventualno, nastavnici budu tražili mimo osnovnog kompleta.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR