Otvorena stalna izložba iskopina na arheološkom nalazištu u Vinči

0
709
NextWEB hosting
NextWEB hosting

vinca-nalaziste

Stalna postavka Muzeja grada Beograda „Vinča – fragmenti za rekonstrukciju prošlosti” otvorena je danas na arheološkom nalazištu u Vinči, u okviru „Dana evropske baštine”. Izložba nastala u saradnji Muzeja grada Beograda i arheologa koji su istraživali na lokalitetu Belo brdo u Vinči na atraktivan i naučnopopularan način predstavlja posude i figurine iz perioda 5.200– 4.200. godine stare ere, iz doba neolita, bakarnog i bronzanog doba, otkrivenih od 1978. do 2010. godine.

– Stalna postavka Muzeja grada Beograda na lokalitetu u Vinči izgleda impresivno i potvrđuje izuzetan značaj koji Vinča ima za Beograd i ceo Balkan, kao i za shvatanje kulture čitave Evrope. Vinča je blago koje Beograd svrstava u najstarija mesta u svetu po kontinuitetu trajanja i naseljenosti, pa zato predstavlja i veliku obavezu za grad i Srbiju da se lokalitet dodatno obezbedi i istraživanja nastave. Tokom „Dana evropske baštine” sve zainteresovane posetioce do Vinče će prevoziti Turistička organizacija Beograda, i to je lepa prilika da se upoznamo sa istorijom i kulturom našeg grada – istakao je zamenik gradskog sekretara za kulturu Aleksandar Peković.

Većina predmeta je prvi put prikazana javnosti, a posebno se izdvajaju figurina trudne vinčanske žene, majers pitos – velika posuda za skladištenje hrane sa bogatom dekoracijom, i „Svadbeni set iz Vinče”, grupa keramičkih posuda koje su se upotrebljavale prilikom velikih gozbi. Posetiocima je posebno zanimljiva slikovito izvedena delimična rekonstrukcija unutrašnjosti vinčanske kuće sa kuhinjskim delom, u kome se nalaze razne posude i peć.

Izložba je do 31. oktobra otvorena svakog dana, osim ponedeljkom: utorkom, sredom i petkom od 10 do 16, četvrtkom od 12 do 18, a subotom i nedeljom od 10 do 18 časova. Od 1. novembra do 1. aprila obilazak izložbe treba najaviti na brojeve telefona 011/8065-334 i 064/612-6986, a zatim će postavka ponovo biti dnevno otvorena za posete.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR