Grad Beograd nastavlja sa radom na poboljšanju uslova za roditelje i decu

0
650
NextWEB hosting
NextWEB hosting

beogradske-bebeU beogradskim porodilištima u 2012. godini rođeno je 20.109 beba, a početak ove godine obećava da će trend porasta nataliteta biti nastavljen. Grad Beograd sprovodi poslednjih godina brojne mere, od novčane pomoći trudnicama i porodiljama, preko Bebi paketa koji sadrži neophodne stvari u prvim danima po rođenju deteta, SMS servisa za buduće mame do psihičke podrške u Savetovalištu za vantelesnu oplodnju.

– Osim što finansijski i na druge načine pomažemo roditeljima, takođe pokazujemo i brigu o njima i ulivamo im sigurnost i poverenje da mogu da se upuste u veliki poduhvat i  da  prošire porodicu. Nastavićemo da radimo na poboljšanju uslova za sve beogradske roditelje i njihovu decu i tokom 2013. godine – istakla je za Beoinfo Tatjana Pašić, zamenica gradonačelnika Beograda.

Borba za natalitet, kao jedan od najvažnijih segmenata socijalne politike koju grad danas sprovodi, takođe je podrazumevala i finansiranje drugog i trećeg pokušaja vantelesne oplodnje za parove iz Beograda. Finansiranjem procesa vantelesne oplodnje do sada je rođeno 79  beba, 68 iz drugog pokušaja i 11 iz trećeg. Ove godine će grad Beograd onim parovima koji su već dobili dete u okviru programa vantelesne oplodnje, pružiti još jednu besplatnu šansu da uvećaju svoju porodicu. 

Grad je prepoznao i potrebu pružanja psihološke pomoći parovima i pojedincima koji su uključeni u ovaj proces, tako da je u septembru 2012. godine otvoreno i Savetovalište za psihosocijalnu podršku u procesu vantelesne oplodnje. Savetovalište se nalazi u Svetogorskoj ulici 14 na 3. spratu,  otvoreno je 365 dana u godini, sedam  dana u nedelji i ima kapacitet da primi oko 100 parova nedeljno. 

Kao još jedna u nizu mera brige o trudnicama u Beogradu, grad je u novembru 2011. godine uveo SMS servis „Beba dolazi”. Ovaj servis, čiju uslugu je do sada koristilo 5.350 žena, podrazumeva dobijanje informacija o zdravlju tokom trudnoće, putem sms poruka, informiše trudnicu o promenama u njenom organizmu, njihovoj prirodi i toku nastalih promena. 

Od 1. januara 2010. godine realizuje se i projekat „Beogradski bebi klub”, a do sada je podeljeno više od 40.000 bebi paketa. Dobar prijem kod građana ima i akcija „Pokloni dalje”, koja ima za cilj da porodicama  bez dovoljno sredstava obezbedi neophodnu dečju opremu, koju će donirati roditelji čiji je mališani više ne koriste. 

Svi Beograđani koji žele da poklone opremu ili im je ona neophodna, mogu da jave Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu na broj 011/7157-630 ili na mejl pokloni.dalje@beograd.gov.rs , a automobil akcije „Pokloni dalje” će doći na kućnu adresu da opremu preuzme ili doveze. Od početka akcije, javilo se oko 400 sugrađana, a najčešće su se poklanjali kreveci, kolica, podloge za povijanje i nosiljke za bebe.

Grad Beograd je u cilju brže realizacije mera podrške porodici, podsticanja rađanja i podrške porodici sa decom u februaru 2009. doneo Odluku o dodatnim oblicima zaštite trudnica i porodilja na teritoriji Beograda, a u novembru prošle godine rok za zahtev za isplatu jednokratne pomoći  produžen je na devet meseci od dana rođenja deteta.

Odlukom o pravima u socijalnoj zaštiti grada Beograda predviđena je i stalna novčana pomoć za roditelje trojki, četvorki, petorki, šestorki i duplih blizanaca, koja se ostvaruje jednom godišnje. Tokom prošle godine u Beogradu je evidentirano ukupno 85 porodica i 269 dece (213 trojki, 8 četvorki i 48 dece duplih blizanaca), od kojih 92 pohađa pripremne predškolske programe, 127 dece pohađa osnovnu školu, 43 pohađa srednju školu i sedam mladih koji pohađaju više škole i fakultete).

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR