Nova šansa za poljoprivrednike

0
623
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Više od četiri hiljade hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji Beograda daće se u zakup na osnovu raspisanog oglasa Sekretarijata za poljoprivredu. Na ovaj način grad Beograd, kao i prethodnih godina, podstiče razvoj poljoprivrede, a individualnim poljoprivrednim proizvođačima i pravnim licima daje se mogućnost da prošire svoje kapacitete i tako postanu konkurentniji na tržištu. 

– Planirano je davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini ukupne površine od oko 4.449 hektara. Zemljišta se nalaze na području opština Barajevo, Voždovac, Grocka, Zemun, Lazarevac, Mladenovac, Novi Beograd, Obrenovac, Palilula, Rakovica, Sopot, Surčin i Čukarica. Obuhvaćeno je Godišnjim programom zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Beograda za 2012. godinu – rekao je gradski sekretar za poljoprivredu Aleksandar Janković.

Jedan od ranijih zakupaca Radivoj Popović iz Ugrinovaca, opština Zemun, bavi se poljoprivredom od svoje jedanaeste godine. Sada ima 35 i troje dece i ne namerava da menja profesiju. U poslu je čitavo domaćinstvo, koje vodi sa ocem i mlađim bratom. Svojevremeno je u zakup uzeo 180 hektara zemljišta, na kojem je zasadio pšenicu i kukuruz. Sav prinos, koji je bio više nego zadovoljavajući, koristio je za individualne potrebe jer Popovići imaju farmu muznih krava i tovnih junadi od čak 190 grla. Rado će pokušati i ove godine da bude jedan od zakupaca.  

 

Prema oglasu, pravo učešća u javnom nadmetanju ima pravno i fizičko lice koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava i ima aktivan status. Zemljište se daje u zakup isključivo za poljoprivrednu proizvodnju i ne može se koristiti u druge svrhe niti se može davati u podzakup.

Preuzimanje formulara prijave i adresirane koverte odnosno štampane nalepnice sa adresom Gradske uprave grada Beograda, kao i uvid u dokumentaciju u vezi sa katastarskim parcelama u državnoj svojini koje se daju u zakup, može se izvršiti svakog radnog dana od 9 do 16 časova u Sekretarijatu za poljoprivredu, Ulica kraljice Marije 1, XVII sprat, kancelarija 1710. Pisane ponude dostavljaju se na pisarnicu Gradske uprave grada Beograda, Kraljice Marije 1, najkasnije do 7. februara u 16 časova.

Javno otvaranje ponuda za davanje u zakup zemljišta održaće se u zgradi Gradske uprave na Trgu Nikole Pašića 6, prema rasporedu utvrđenom u oglasu. Kompletan tekst oglasa zainteresovani mogu da vide sutra na sajtu grada Beograda www.beograd.rs, u delu Gradski oglasi, konkursi i tenderi.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR