I očevi na porodiljskim

0
538
NextWEB hosting

Kako u svetu, tako i kod nas, muškarci počeli da se odriču posla da bi čuvali svoju bebu

U Beogradu trenutno 27 muškaraca koristi ovakvo bolovanje, uprkos višemesečnim podrugivanjima okoline da su „papučari“ koji sede kod kuće dok im žena zarađuje za hleb

NextWEB hosting

BEOGRAD – Iako je kod nas opšteprihvaćeno pravilo da žene uzimaju porodiljsko bolovanje i odgajuju decu, ovog napornog posla sve češće se prihvataju i balkanski mačo muškarci. Nažalost, ili na sreću, broj očeva koji uzimaju porodiljsko u Srbiji još je zanemarljiv u poređenju sa, na primer, tatama u Češkoj, gde je čak dve trećine njih spremno da ostane s detetom kod kuće dok žena zarađuje.

Prema podacima gradskih opština, u Beogradu se na porodiljskom bolovanju trenutno nalazi 8.500 hiljada porodilja, a za čuvanje deteta, umesto majke, opredelilo se svega 27 muškaraca, što je manje od jedan odsto. S obzirom na to da je porodiljsko bolovanje zakonom predviđeno za samo jednog roditelja, sve ukazuje na to da se u Srbiji za odgajanje dece još uvek opredeljuju uglavnom majke. Muškarci izgleda i dalje nisu spremni da se odreknu svog posla, kakav god bio i koliko god novca donosio, zarad čuvanja bebe.

Prema rečima načelnika službe za dečju zaštitu u Ministarstvu za rad, isključivo je reč o dogovoru između roditelja ko će se prihvatiti posla odgajanja deteta, ali ovu vrstu bolovanja može uzeti samo jedan od njih, nikako oboje.

– Do trećeg meseca deteta porodiljsko može koristiti samo majka, osim, naravno, u izuzetnim slučajevima kada ona nije sposobna za to. Tek posle tri meseca i otac može da otvori bolovanje, ali najduže na 365 dana od dana otvaranja porodiljskog bolovanja svoje supruge, ako smatraju da je to iz nekog razloga povoljnije za njihovu porodicu.

Tatama cela plata

Prema našem zakonu predviđeno je da muškarac na porodiljskom bolovanju, ukoliko je zaposlen više od šest meseci, prima celu platu, dok će mu ako je u radnom odnosu od tri do šest meseci, plata biti smanjena za 40 odsto. Ako se za odgajanje deteta, umesto majke, ipak odluči otac koji je zaposlen tri meseca, od ukupne zarade može da očekuje samo 30 odsto.

 slaže se da biti tata na porodiljskom bolovanju u Srbiji i nije baš tako atraktivno „zanimanje“.

– Mi ne znamo tačno koji su razlozi zbog kojih se muškarci odlučuju na čuvanje dece umesto žene, ali najverovatnije da je presudan materijalni momenat. Vrlo je moguće da su u takvim situacijama žene te koje više zarađuju, pa je za porodicu isplativije da ona posle tri meseca nastavi da radi, a da tata za to vreme malo pomogne.

Za Grocka Info je svoju priču ispričao tata, koji je, doduše nevoljno, iskoristio svoje pravo na porodiljsko bolovanje. Nije želeo da se njegovo ime objavi, jer, kako kaže, dovoljno je to što je godinu dana trpeo kritike i podsmeh okoline, pa ne bi želeo da kroz to ponovo prolazi.
– Zamislite muškarca kako nespretno previja bebu od samo tri meseca, hrani je, ne spava, čisti za njom… Ne biste to zaista poželeli nijednom tati. Barem ne u početku – priča jedan od retkih očeva koji su potpuno preuzeli ulogu majke u odgajanju deteta i nastavlja priču:

– Za razliku od mene, žena je završila fakultet, bolje je zarađivala u tom trenutku i ja sam se, moglo bi se reći, po naređenju prihvatio tog posla. U početku je bilo teško, ne samo voditi računa o detetu, što donekle prevazilazi mogućnosti jednog muškarca, već i izboriti se sa svakodnevnim kritikama rodbine i komšiluka u jednom prigradskom naselju. Većina prijatelja je sve to prihvatila kao komediju, a zezanje na moj račun da sam „papučar“, da sedim kod kuće dok mi žena zarađuje za hleb, nije prestajalo mesecima.

Ipak, čini mi se da je u celoj priči najveći problem izboriti se sa predrasudama, jer Srbija još nije dovoljno urbana sredina da bi se ovakve pojave prihvatile kao normalne. A previjanje bebe posle nekoliko meseci vežbanja je“mačji kašalj“-objašnjava ovaj moderni tata.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR