Aleksandar Bećić: Tamni vilajet briselski

0
683
NextWEB hosting
beiJa, zapravo, u potpunosti mogu da razumem nelagodu Ivice Dačića i Aleksandra Vučića tokom boravka u Briselu. Otišli su tamo da pregovaraju ozbiljno, a onda je Nebojša Stefanović rekao da ozbiljno očekuje „mnogo povoljnije uslove po Srbiju“ tokom osme runde pregovora, zato što mu je partijski šef otišao u sedište EU da im pokaže kako se „rešava problem“.
A šta ih je čekalo tamo? Tamni vilajet briselski. „Ako uzmeš, kajaćeš se. Ako ne uzmeš, kajaćeš se“, odzvanjalo im je u glavama. Čak i Tači kaže da je prištinska strana bila „maksimalno predusretljiva i darežljiva“, ma šta to značilo. Valjda je to iznenadilo Vučića pa je od radosti u jednom trenutku povisio ton na sagovornika? A sagovornik ne nosi uzalud nadimak Zmija: odmah je zasiktao, pa je Ketrin Svemoguća Ešton morala da ih razdvoji i da im da podužu pauzu.
Posle su zatezane ruke, zavrtane su kragne u pojedinačnim sesijama. Vučić je navodno zbog ozbiljnosti situacije čak Dačiću ponudio ostavku, koju je ovaj naravno odbio, kako bi dokazao jedinstvo srpske strane i homogenost unutar vladajuće koalicije. A vlada je sve sem čvrsta, što se naročito dobro videlo kad su tri ministarke gostovale u emisiji Utisak nedelje. Da je potrajalo, već tad bi bili raspisani izbori. Eto koliko smo složni. Srećom, desio se ovaj Brisel, a kako Tači kaže, desiće se još jedan, deveti sastanak, na istom mestu za sedam dana… Ništa ne može bez devet krugova pakla…
Ja zaista očekujem da u Srbiji već u trenutku dok čitate ovaj tekst uz jutarnju kafu počne da besni novi rat u spinovanju. Očekujem čak da se u beogradskim izdanjima pojedinih dnevnih listova pojave unapred napisani tekstovi u kojima će se tražiti „hitno raspisivanje prevremenih izbora“, „hitna akcija kako bi se spasila mladost i zemlja“, kao i niz ostalih gluposti vezanih za našu svetlu budućnost u Evropskoj uniji. S druge strane, vladajuća koalicija će kroz svoje medije tvrditi kako je postignut ogroman napredak i kako ništa nije izgubljeno na našem putu ka Evropskoj uniji.
E, ta Evropska unija je jedina dodirna tačka i pozicije i opozicije. Izuzmimo Koštunicu i DSS. Svi ostali hoće u EU. Svi su veliki evropejci. E, pa izvinite, ali je za moju pamet uvredljivo – što je evropejstvo Srbije u Briselu zastupao Aleksandar Vulin, a evropejstvo Srbije na Kosovu i u Beogradu – Milovan Drecun. Prvi – nekadašnja perjanica JUL-a, koja je pre manje od godinu dana po Beogradu poručivala da Ivica Dačić treba da bude iza rešetaka (na mitingu ispred Skupštine Grada). Drugi – „geostrateški“ i „vojno-politički“ analitičar. Koji je do pre četiri godine o svim Albancima govorio kao o „šiptarskim teroristima“, „banditima povezanim sa Al-Kaidom“, „zločinačkim separatistima i plaćenicima CIA, MI 6 i BND“. Sve ovo je izjavljivao na RTS dok su ga puštali, a kasnije u dnevnom listu Pravda.
Ako zaista nemaju bolji kadar, biću zabrinut za koaliciju. I za SNS.
Ili neću?
NextWEB hosting

nastavak teksta pročitajte OVDE

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR