Zoran Alimpić: Decentralizacija po Dinkiću

0
818
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Aktuelni vladajući režim SNS, SPS i URS bio je veoma aktivan poslednjih meseci tražeći i promovišući „decentralizaciju Beograda“. Sakupili su više od 100.000 potpisa u prilog takvim zahtevima, tražili promenu Statuta grada, i od toga pravili predstavu za javnost. Na rečima, reklo bi se, veliki zagovornici decentralizacije.

Posebno je kao veliki zagovornik decentralizacije bila poznata stranka G17 koja je radi veće ubedljivosti svoje decentralizatorske demagogije čak i promenila ime u URS.

U praksi, međutim, delovali su u sasvim suprotnom smeru. Niz mera i izmena zakona usmerenih na ukidanje i umanjivanje lokalnih prihoda uz istovremeno uvećavanje republičkih prihoda ukazuje natipično centralizatorsko ponašanje. Ne može se govoriti o prenošenju nadležnosti na niže nivoe ako im se istovremeno ne prenesu i sredstva za obavljanje tih nadležnosti.

Dakle, pravi i iskreni proces decentralizacije prati i fiskalna decentralizacija, odnosno prenošenje sredstava sa republičkog na regionalni i lokalni nivo. Trenutno je aktuelan upravo suprotan proces, dakle centralizacija.

Kada se govori o decentralizaciji nižih nivoa, na primer decentralizaciji grada Beograda, ona bi trebalo da podrazumeva prenošenje prava i nadležnosti sa gradskog na niže nivoe, gradskih opština, mesnih zajednica ili čak i niže. Za to se, navodno, URS veoma zalaže. Ipak, ministar Dinkić deluje sasvim suprotno.

Novoustanovljena praksa blokiranja računa Grada od strane trezora i Ministarstva finansija zapravo sugeriše da Grad treba dodatno da centralizuje sve opštine, sva preduzeća, ustanove, bolnice i škole u gradu i stavi ih pod svoju direktnu upravu.

Sva je prilika da blokiranje sredstava koja pripadaju Gradu i njihovo zadržavanje na republičkom računu ukazuje na katastrofalno i bezizlazno stanje državnih finansija pa ministar finansija mora da posegne za novcem koji pripada lokalu. Pritom, izgovor da se to čini u skladu sa Zakonom o budžetu koji predviđa mogućnost takvih blokada pada u vodu kada se vidi da određeni gradovi i lokalne samouprave ne bivaju blokirani iako podaci pokazuju da i njihove ustanove imaju dugove u prekoračenom roku. Lako je pogoditi da su u tim gradovima i opštinama na vlasti stranke vladajuće koalicije, a naročito iz URS-a.

Po svemu što aktuelna vlast radi, više je nego jasno da sopstvenu nesposobnost pokušavaju da prikriju obesmišljavanjem decentralizacije, a teret nesposobnosti prebacuju na građane.


Ako se čitav grad kažnjava ako neko, na primer u Grockoj, zaboravi da plati račun od par hiljada dinara, to navodi na zaključak da Vlada očekuje od Grada da preuzme kontrolu nad svim plaćanjima i finansijama a time i nad radom svih delova gradskog sistema za koje, deklarativno i na rečima, traži da ih Grad osamostali i decentralizuje.

Autor: Zoran Alimpić
(objavljujemo po odobrenju autora)

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR