Direktor Železnica na jednoj licitaciji ojadio firmu za 600.000 evra

0
804
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Direktor Javnog preduzeća „Železnice Srbije” Dragoljub Simonović uspeo je u ovoj godini da na prodaji teretnih kola kao starog gvožđa napravi štetu od 600.000 evra, otkriva „Blic“.

Iz potpuno nejasnih razloga, rukovodstvo Železnica je poništilo prvu licitaciju za prodaju starih vagona na kojoj je postignuta dobra cena, a zatim samo nekoliko meseci kasnije organizovalo drugu na kojoj su prošle znatno niže cene nego na prethodnoj. Samo na toj razlici u ceni Železnice su izgubile oko 65 miliona dinara.
Na prvoj licitaciji organizovanoj 25. aprila ove godine, minimalna ponuđena cena za 4.980 tona gvožđa, koliko je izmerena težina 431 teretnih kola, bila je 21,10 dinara po kilogramu. U nadmetanju je tada učestvovalo devet preduzeća, a najpovoljniju ponudu između 27,1 i 30,1 dinar po kilogramu dale su firme Jedinstvo iz Užica i šabački Inos Napredak. Dva meseca kasnije direktor sektora za nabavke Negosav Teofilović, jedan od Simonovićevih ljudi iz Vrčina, poništava licitaciju uz obrazloženje da sa teretnih kola nisu skinuti svi upotrebljivi delovi koji bi mogli da se iskoriste za vagone koji su u upotrebi.

 

 

 

Nova javna licitacija održana je 23. oktobra. Ovoga puta je određena minimalna cena od 18,2 dinara po kilogramu, dakle manja nego u prvoj prodaji. Iako je cena bila manja, uslovi za učešće na nadmetanju su bili pooštreni, tako da su mogućnost da učestvuju na licitaciji imale samo tri firme – Jedinstvo iz Užica i Inos Napredak, pobednice sa prethodne licitacije, i novo preduzeće Metalprom iz Valjeva. Ove firme su tada kupile gvožđe po ceni koja je bila manja od minimalne određene cene od 21,1 dinar u prvoj licitaciji. Na taj način Železnice su oštećene za oko 65 miliona dinara, što je bila razlika u ceni između prve i druge licitacije.

 

Zvanično obrazloženje Železnica je da je zarada izgubljena zbog pada cene gvožđa na tržištu. To međutim ni izbliza nije tačno. Prema zvaničnim podacima prosečna cena rude gvožđa ne samo da nije padala, već je u tom periodu rasla.

 

Tako se recimo u junu gvožđe prodavalo za 114 dolara po toni, a u avgustu za 137 dolara. Kao jedan od razloga gubitka zarade, u Železnicama navode i krađu delova sa starih vagona, što znači da kontrole koje je najavljivao Simonović nisu baš imale efekta iako se novim antikriznim merama i dovođenjem Železnica u red mesecima hvalio. Čak i da je neko zaista ukrao delove zbog kojih je ostvarena niža cena, za to mora neko da odgovara.

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR