Uhapšeni zbog malverzacija u Grockoj

0
852
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Beogradska policija uhapsila je četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su oštetile budžet opštine Grocka za više od 255 miliona dinara.

Kako se navodi, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapšeni su bivši funkcioner opštine Grocka B. S, bivše odgovorno lice JP „Direkcija za gradsko građevinsko zemljište opštine Grocka“ R. R, bivši predsednik Upravnog odbora „Direkcije za izgradnju opštine Grocka“ B. S. i bivši načelnik „Odeljenja za urbanizam, građevinske i imovinsko-pravne poslove opštine Grocka“ B. G.

Postoje osnovi sumnje da je osumnjičeni bivši funkcioner opštine Grocka B. S 2006. i 2007. godine neovlašćeno zadužio opštinu Grocka za 150 miliona dinara po osnovu kredita kod poslovnih banaka, preko iznosa dozvoljenog Zakonom o javnom dugu, za potrebe finansiranja izgradnje vodovodnih mreža u naseljima Ritopek, Umčari i Begaljica u opštini Grocka.

Osumnjičeni R.R. je potom, uz saglasnost okrivljenog B. S, u junu 2006. godine zaključio ugovor o izvođenju radova na izgradnji vodovorne mreže u naselju Begaljica s preduzećem „Jedinstvo“ iz Sevojna u vrednosti 82.449.615 dinara, i pored toga što su znali da je Mesna zajednica Begaljica već ranije zaključila istovetni ugovor sa JP ‘Vodovod i kanalizacija’ Grocka za iznos od 23,8 miliona dinara.

Kako je saopšteno, postoje osnovi sumnje da su B.S. i R.R, potom iz sredstava za refinansiranje obaveza za kapitalne investicione radove, izgradnju istog vodovoda, isplatili i dodatnih 58.649.615 dinara preduzeću „Jedinstvo“.

Iz tih sredstava osumnjičeni B. S. i R. R. su sa računa ‘Izvršenja’ budžeta opštine Grocka, mimo redosleda u prinudnoj naplati, raznim dobavljačima JP „Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju opštine Grocka“, čiji je račun bio u blokadi, isplatili više od 91 milion dinara u toku 2006. i više od 84 miliona dinara u toku 2007. godine.

Takođe, postoje osnovi sumnje da je B. S, u avgustu 2007. godine, naložio osumnjičenoj B. G. da, mimo zakonom propisane procedure, izda Rešenje o odobrenju za izgradnju i ostale akte kojim je započeta izgradnja sportske hale u Grockoj, iako su znali da je navedeno zemljište u sporu zbog dugoročnog zakupa jednom preduzeću sa Kipra.

Osumnjičeni bivši predsednik Upravnog odbora Direkcije za izgradnju opštine Grocka B. S. prethodno je javnu nabavku za izvođenje tih radova oglašavanjem poništio i u postupku pogađanja omogućio da osumnjičeni bivši funkcioner opštine Grocka B. S. i osumnjičeni R. R. angažuju preduzeće AS – ING iz Beograda, kome je Ministarstvo omladine i sporta isplatilo iznos od 54 miliona dinara.

Na taj način osumnjičeni su, kako je saopšteno, oštetili budžet opštine Grocka za 255,6 miliona dinara, pribavili pomenutim privrednim društvima protivpravnu imovinsku korist i oštetili budžet Srbije za 54 miliona dinara.

Izvor: Tanjug

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR