Više od 100 malih foka spaseno posle oluje

0
679
NextWEB hosting

Posle prošlonedeljnog jakog nevremena, na britansku obalu kod Norfolka izbačeno je više od 100 malih foka koje su ostale bez majki.

NextWEB hosting

Neki od mladunaca su povređeni, dok su drugi prirodno nesposobni za samostalan život jer su mlađi od tri nedelje i potrebna im je stalna nega i pažnja.

„Ist Vinč“ centar za divlje životinje u Norfolku je prebukiran. Pošto ne uspeva da izađe na kraj sa svim novopridošlim mladuncima, bili su prinuđeni da se obrate za pomoć građanima.

– Nikad ranije nismo bili suočeni sa programom spasavanja foka ovolikih razmera – kaže Alison Čarls, koja rukovodi Centrom, upozoravajući da bi mladunci mogli da uginu i da Centar bez donacija ne može više da radi.

Nedeljna ishrana svake od malih foka košta 22 funte, odnosno oko 25 evra, a nevreme je, prema rečima Alison Čarls, došlo u najgorem trenutku, na vrhuncu sezone kada se sive foke kote, što znači da većina mladunaca koji su ostali bez majki još sisa.

Sve dok ne promene svoje upadljivo belo krzno, bebe-foke nisu u stanju da plivaju, niti da prežive bez majčinog mleka, tako da su bespomoćne i zavisne od ljudi.

na-vodi_foke

Nedavno nevreme je na obali ostavilo pustoš i mnoštvo povređenih životinja

Britanska obala kod Norfolka poznata je po brojnim plažama na koje foke dolaze u sezoni razmnožavanja, od novembra do januara, i u to doba njihove kolonije na obali predstavljaju uobičajen prizor.

Samo u jednoj koloniji, u Horsiju, dobrovoljci su pre glavnog udara plimskog talasa koji je prošle sedmice izazvao poplavu prebrojali 440 mladunaca. Bojazan da su tokom nevremena od četvrtka i petka nastradale stotine malih foka nije neosnovana.

Zaštitnici prirode iz Norfolka se ipak nadaju da je većina foka sa mladuncima na vreme uspela da se skloni na viši teren, kao i da će, uz pomoć građana, mladunce spasene na obali uspeti da othrane i da ih posle petomesečnog perioda rehabilitacije vrate u prirodu.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR