Milion franaka za opštine koje povećaju naplatu poreza

0
633
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Pet opština u istočnoj Srbiji koje ove godine budu najviše povećale naplatu poreza na imovinu, podeliće nagradni fond od milion franaka, izjavio je Alexander Grunauer, vodja projekta Nemačke organizacije za medjunarodnu saradnju (GIZ).

On je agenciji Beta rekao da GIZ u devet opština istočne Srbije sprovodi pilot-projekat povećanja naplate poreza na imovinu i istakao da kroz fond koji finansira Vlada Švajcarske, može dodatno da motiviše one koji su najviše napredovali.

„Pored novca koji će kroz tu meru same da prikupe, mi ćemo opštinu koja je najvise napredovala, nagraditi sa 400.000 franaka“, rekao je Grunauer i dodao da će još četiri uspešne opštine podeliti preostali nagradni fond.

Milion franaka će podeliti pet opština koje izmedju 1. januara 2014. i 31. januara 2015. godine naprave najveći pomak u proširenju baze imovine i povećaju stepen naplate poreza na imovinu.

On je rekao da je istraživanje koje je GIZ u devet opština istočne Srbije, gde sprovodi program za lokalni ekonomski razvoj, pokazalo da je oko 22 odsto nekretnina izvan evidencije, te se i ne oporezuje.

Po rečima Grunauera, GIZ pomaže tim opštinama da ažuriraju baze podatka i da oprezivanjem imovine koja je bila izvan evidencije, dodju do novca i da time uspostave pravedan odnos prema svim poreskim obveznicima.

Na popisivanju imovine GIZ je angažovao ljude iz evidencije Službe za zapošljavnje i dodao da će popis imovine u devet opstina istočne Srbije biti završen do kraja februara.

Na pitanje o tome kako gradjani prihvataju te popisivače, Grunauer je rekao da ima onih koji „normalno reaguju jer znaju da je to u interesu zajednice kojoj pripadaju“, a ima i „problematičnih vlasnika nekretnina koji misle da mogu da isteraju inat i da tako prodju“.

„To nije popularna mera. Ako do sada niste plaćali porez, nećete biti srećni da na vaša vrata dodje neko da popiše vašu imovinu i da od sutra plaćate porez“, rekao je Grunauer.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR