Milionska kazna zbog troje dece

0
659
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Poznati kineski režiser Žang Jimou, autor filmova „Kuća letećih bodeža“ i „Heroj“, mora platiti kaznu veću od 1,2 miliona dolara jer ima troje dece, čime je prekršio stroga kineska pravila o planiranju porodice, saopštile su danas vlasti grada Vusija.

Lokalne vlasti su navele da su istražitelji zaključili da su se Žang i njegova supruga Čen Ting narugali politici planiranja porodice, jer su dobili decu bez dozvole i pre stupanja u brak.

Kina većini bračnih parova u gradovima dozvoljava jedno dete, a na selu mogu imati dvoje, ukoliko je prvo devojčica, navodi AP.

Kazne su delom zasnovane na godišnjim prihodima bračnog para. Vlasti u Vusiju navode da su Žang i Čeng Ting zarađivali oko 580.000 dolara u godinama pre rođenja dece.

Vest da je Žang prekršio pravilo o jednom detetu se pojavila u martu. Lokalne vlasti u Vusiju su u julu saopštile da su nadležne za istragu, jer je Čeng Ting prijavljena da živi u tom gradu, mada obično boravi u Pekingu.

Krajem prošle godine su se gradski funkcioneri požalili da ne mogu da stupe u kontakt sa Žangom, koji se izvinio zbog svog „negativnog društenog uticaja“ i obećao saradnju sa istražiteljima.

Taj slučaj je pokrenuo pitanje da li je Žangu njegov društveni status dozvolio da godinama izbegava pravila o planiranju porodice.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR