ALO! ISTRAŽIVAO: Stopiran uvoz polovnjaka u Srbiju?!

0
539
NextWEB hosting
Autor: A. Medaković | 28.04.2014 -Izvor:ALO

Novi Pravilnik o uvozu polovnih automobila, koji je trebalo da uvede red u ovu oblast, za samo nedelju dana od početka primene doveo je do potpune blokade uvoza, odnosno carinjenja polovnjaka, tvrde špediteri.

NextWEB hosting

Špediteri u očaju, kupci na čekanju

Špediteri u očaju, kupci na čekanju | Foto: Andrej Isaković

Naime, otkako je posle uskršnjih praznika počeo da se primenjuje pravilnik koji predviđa da se pregled uvoznih vozila, umesto na carini, od sada radi u šest organizacija u zemlji, više hiljada vozila u celoj Srbiji još uvek čeka uverenje o tehničkom ispitivanju.

Špediteri moraju vozila u roku  od 72 sata, od ulaska u zemlju,  da smeste u magacin carinarnica.  Magacini su prepunjeni, pa ti

Špediteri moraju vozila u roku od 72 sata, od ulaska u zemlju, da smeste u magacin carinarnica. Magacini su prepunjeni, pa ti | Foto: Petar Marković

– Bez uverenja o ispitivanju vozila, ne možemo dalje u proces carinjenja, a situacija na terenu je takva da se jedno vozilo pregleda više od sat vremena. Iako u Ageniciji za bezbednost saobraćaja tvrde da imamo mogućnost da kontrolisanje vozila uradimo u šest institucija i na 166 ispitnih mesta, evo, konkretno u Subotici se to svelo samo na Auto-moto savez Srbije (AMSS) i prinuđeni smo da preglede radimo na tom mestu. Kakav je haos u pitanju, najbolje vam govori podatak da u zemlju svakodnevno uđe na desetine šlepera, a da svaki šleper nosi 10 automobila. Samo za ovih nedelju dana stvorio se ogroman čep od nekoliko hiljada vozila širom Srbije koja čekaju na uverenje o kontrolisanju automobila – rezigniran je Dragan Teodosijević, jedan od subotičkih špeditera.

On dodaje da je dodatni problem taj što špediteri moraju vozila u roku od 72 sata od ulaska u zemlju smestiti u magacin carinarnica.

Blokirano je na hiljade uvoznih automobila

Blokirano je na hiljade uvoznih automobila | Foto: Nemanja Kostić

– Magacini su prepunjeni, faktički više nemamo mesta za naša vozila, pa smo automatski u prekršaju. Ovo je strašno. Ne mogu da verujem da su dozvolili da novi pravlinik stupi na snagu, a da pritom ne obezbede uslove tehničke uslove na terenu, da se taj pravilnik i sprovodi. Na ovaj način su nas onemogućili da radimo, i čini mi se da je ovo smišljeno namerno, kako bi se u potpunosti blokirao uvoz polovnjaka – navodi naš sagovornik.

Problem sa pregledima vozila, kako navodi Teodosijević, imaju i špediteri širom Srbije, a kako navode njegove kolege u Beogradu, u poslednjih nedelju dana više od 500 automobila čeka kontrolu u glavnom gradu.

Preglede vrše:

– Centar motornih vozila AMSS

– Mašinski fakultet Niš
– Mašinski fakultet Beograd
– Centar za motore i vozila Vinča
– Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu
– Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu

U BiH uvoz za dan

Za razliku od Srbije, kako tvrde špediteri, gde se pregledi vrše u samo šest ovlašćenih institucija, u Bosni i Hercegovini ovu kontrolu može da radi svaki servis koji se prijavio za ovu delatnost i dobio sertifikat od države, pa se proces uvoza i carinjenja vozila završava u jednom danu.

AMSS: Pregledali više od 200 vozila

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja do zaključenja broja nismo dobili odgovor na pitanja ko je odgovoran za haos oko izdavanja uverenja o kontrolisanju vozila, a u Centru za motorna vozila AMSS-a, ističu da su od početka nedelje pregledali „više od 200 vozila“.
– Zahtevi koji su podneti za veliku većinu vozila nisu kompletni u pogledu potrebne dokumentacije i dokaza o uplati propisanih taksi, tako da se za ista još uvek ne mogu završiti procesi ispitivanja i izdati uverenja. Kako je propisano da se kontrolisanje vozila koja se uvoze obavlja pre postupka carinjenja, trebalo bi da uvoznici, prilikom prijave carinarnici, odmah predaju zahtev i za izuzeće vozila iz skladišta – navodi Mirko Gordić, direktor sektora pregleda vozila i ekspertiza u Centru za motorna vozila AMSS, i dodaje da procedura izuzeća vozila može da bude uzrok smanjenja pojavljivanja vozila na ispitnim mestima.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR