Američki doktori: Starlete su mentalno poremećene

0
NextWEB hosting

Američka psihijatrijska asocijacija (APA) je tokom sastanka svoga upravnog odbora zvanično potvrdila da je „selfi“, odnosno fotografisanje samog sebe, ustvari mentalni poremećaj.

Kim Kardashian instagram selfie 2461622 Američki doktori: Starlete su mentalno poremećene

Američka starleta Kim Kardašian

– Selfi je mentalni poremećaj, a definiše se kao opsesivna želja za fotografisanjem samog sebe i postavljanje istih na društvenim mrežama kao načina da se nadoknadi nedostatak samopoštovanja i da se popuni praznina u intimnosti – navode iz APA-e.

APA navodi kako postoje tri nivoa poremećaja u vezi sa “selfijem”. Prvi je ograničeni selfi, odnosno fotografisanje samog sebe najmanje tri puta dnevno bez objavljivanja fotografija na društvenim mrežama. Drugi nivo je akutni selfi, odnosno fotografisanje samog sebe najmanje tri puta dnevno objavljujući sve fotografije na društvenim mrežama. I treći nivo je hronični selfi, odnosno nekontrolisano fotografisanje samog sebe uz objavljivanje fotografija na društvenim mrežama najmanje šest puta dnevno.

Prema stručnjacima, najbolji lek za lečenje od ovog poremećaja su kognitivno-bihevioralne terapije (CBT), odnosno terapije za lečenje poremećaja u ponašanju.

Dodaju kako je značajno da postoji lek za ovaj poremećaj, jer, kako kažu, sve više ljudi u svetu među kojima nerijetko čak i političari dele svoje “selfije” putem društvenih mreža, prenosi Anadolija agencija.

Iako, epidemija „selfi“ fotografija nije zaopbišla ni obične građane, pa ni političare, sportiste i druge javne ličnosti, po njima su najprepoznatljivije starlete. Po američkim psihijatrima starlete, pa i one srpske poput Stanije i Soraje, su teško bolesne, i potrebno ih je podrvgnuti terapiji.

Izvor: Pravda, Klik.ba

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

seventeen − thirteen =