Vaše dete želi kućnog ljubimca?: Stručnjaci o svemu tome imaju podeljena mišljenja

0
733
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Vaše dete želi kućnog ljubimca? Da li da mu ispunite tu želju ili ne? MONDO je pitao stručnjake.

Deca ih obožavaju, nose, jašu, čupkaju, vuku za uši… a dobri četvoronošci sve to trpe i uzvraćaju neizmernom ljubavlju. 

Svi znamo da mališani uz ljubimca vremenom grade odnos prema drugima, uče se odgovornosti, stiču radne navike. Međutim, mnogo je spornih pitanja: da li kućni ljubimci štete ili koriste trudnici, kako se slažu životinja i novorođenče, da li postoje “pogrešno i pravo” vreme da se pas i dete upoznaju, a šta kada kućni ljubimac ugine? 

Stručnjaci o svemu tome imaju podeljena mišljenja. 

“Uzrast deteta nije važan, kao ni to ko je prvi došao u porodicu – beba ili kućni ljubimac. U svakom slučaju, roditelji treba da odigraju značajnu ulogu u privikavanju deteta na životinju i u privikavanju životinje na dete”, kaže za MONDO rukovodilac Centra za sterilizaciju sa prihvatilištem u Rakovici Sanida Džandžanović. 

Ona je objasnila da deca ne mogu da vode potpunu brigu o svom ljubimcu, pa tu uskaču roditelji. Ipak, nikako ne smete dozvoliti da sve obaveze spadnu na vas jer se dete “brzo zasitilo ljubimca, čim je stigla nova igračka“. 

Na slici pas Dobrivoje koji i dalje čeka novu porodicu

Pre nego što svoju porodicu “proširite” dovodeći životinju u dom, obavite ozbiljan razgovor sa najmlađima, budite spremni da odgovorite i na pitanje šta kad se dete veže za ljubimca, a on ugine

“Mi smo imali već jednu kucu, ali ona je, nažalost, uginula. Iako nam je tada bilo teško, razgovarala sam sa decom o tome i ipak smo odlučili da ponovo uzmemo psa. Moja deca sada imaju 6 i 13 godina, a naša Sorbona 2 godine. Ona se ponaša prema njima kao da im je majka”, iznosi nam svoje iskustvo sugrađanka sa kojom smo razgovarali ispred pijace u novobeogradskom bloku 44, gde je povodom Svetskog dana životinja organizovano udomljavanje pasa. 

“Roditelji treba da budu obavešteni o tome od koga uzimaju životinju i moraju da vode računa da li je njihov budući ljubimac vakcinisan i očišćen od svih parazita”, ističe Sanida Džandžanović. 

Osim zabave, kućni ljubimci i “leče”. Mnoga istraživanja su pokazala da se deca sa najtežim oboljenjima bolje osećaju u igri sa životinjama. Ne očekuje se da ih to u potpunosti izleči, ali im svakako pomaže. Više o tome OVDE.

“Vrlo je dobro da deca imaju kućne ljubimce posebno jer se na taj način stvara imunitet kod dece. Osobama sa invaliditetom često se preporučuje terapija životinjama, postoje i posebne vrste životinja koje se preporučuju kao društvo autističnoj deci” za MONDO ističe Sanida Džandžanović 

“Druženje sa, na primer, konjima deluje medicinski, jer kod dece sa cerebralnom paralizom stimuliše vestibularni sistem (sistem odgovoran za održavanje ravnoteže tela). Ta terapija može u izvesnoj meri da doprinese razvoju deteta. Pas, mačka, zeka ili pače su takođe pravo društvo za decu. Sa medicinske strane, ljubimac u kući ne može nikako da odmogne razvoju deteta. Ipak, uvek treba imati na umu da je neophodno i da taj ljubimac živi u adekvatnim uslovima”, rekla je za MONDO doktorka koju smo na trenutak prekinuli u maženju ljupkog psa Dobrivoja, privremenog stanara jednog od gradskoh prihvatilišta. 

Od maja 2011. godine, zahvaljujući kampanji “Najbolji prijatelj” koju su pokrenuli Grad Beograd, Sekretarijat za komunalne i stambene poslove i Veterinarska ustanova “Veterina Beograd”, svoj dom su našle mnoge kuce. 

U koliko želite i vi da otvorite vrata i srce za jednu vlažnu njušku, veseli repić i četiri šapice, dođite u u nedelju, 7. oktobra, ispred pijace na Banovom brdu od 10h do 12h

“Tog dana ćemo organizovati još jednu akciju usvajanja pasa. Ako ne stignete ovog vikenda, u narednim nedeljama ova akcija će se odvijati i na prostorima kod pijaca u Mirijevu, na Vidikovcu, Paliluli, Kalenić, Zemunskoj i Cvetkovoj pijaci”, rekla nam je Maja Jagodič ispred VU “Veterina Beograd” i poručila: “Možda vas i vašu porodicu, baš na nekoj od tih adresa, čeka najbolji prijatelj”. 

Pogledajte koliko su srećni Jovan Memedović, Milica Milša, Darko Kostić… i mnoge druge naše poznate ličnosti, koje su usvojile ili kupile svoje kućne ljubimce: 



(MONDO, Lada Paunović)

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR