Da li pametne žene ugrožavaju današnje muškarce?

0
NextWEB hosting

Dramatična promena trenda kada su razvodi u pitanju pokazuje da su mlađi muževi prva generacija muškaraca koje ne „ugrožavaju“ pametne i edukovane žene, piše “Telegraph”.

Nova studija otkrila je da današnji mlađi muževi predstavljaju prvu generaciju muškaraca koji se ne osećaju ugroženo pored žene istog, ili višeg, obrazovanja.

Istraživanje potvrđuje da su ranije generacije brakova gde je muškarac bio bolje kvalifikovan – i samim tim najčešće u boljoj poziciji da prehranjuje porodicu, imale veće šanse da traju duže.

Međutim, čini se kao da je ovaj trend sada obrnut. Trend veza koje imaju veće šanse da se raspadnu usled toga što je žena bolje obrazovana od muškarca je nestao, i parovi koji su podjednakog obrazovanja sada imaju veće šanse za zajednički život u poređenju sa parovima u kojima je muškarac obrazovaniji.

Studija koju je predvodila profesorka Kristina Švarc, sociolog sa Univerziteta u Viskonsinu, zaključila je da je došlo do velikog preokreta u odnosu na ranije brakove gde je muškarac bio taj koj je bolje obrazovan i koji je bio zadužen za finansijsku brigu o porodici.

Autori ovog istraživanja takođe tvrde da rezultati idu protiv tvrdnji da je sve veći broj žena na radnim mestima loš za tradicionalnu porodicu.

Istraživanje je pratilo sreću hiljada parova koji su stupili u brak u periodu dužim od 50 godina. Brakovi koji su se desili između 50-ih i 80-ih godina prošlog veka, u kojima je žena imala više obrazovanje od muža, imali su skoro za trećinu više šansi da se završe razvodom u poređenju sa onim porodicama u kojima je muž bio bolje obrazovan.

Međutim, kod parova koji su u brak stupili u 90-im godinama prošlog veka i kod kojih je žena bila podjednako, ili bolje, obrazovana, ovaj trend je obrnut.

A svi oni koji su se venčali u 21. veku i koji poseduju podjednako obrazovanje kao i partner sada imaju znatno veće šanse da ostanu u srećnom braku nego parovi gde je muškarac obrazovaniji.

„Naši rezultati pokazuju veliku promenu između supružnika. Brakovi u kojima su žene imale obrazovnu prednost imali su najveće šanse da se raspadnu, ali ovaj trend se u poslednje vreme preokrenuo. Naši rezultati pokazuju da su strahovi da će obrazovanje žene negativno uticati na brak potpuno neosnovani“, tvrdi Švarcova.

(B92/Telegraph)

(Foto: Image courtesy of stockimages / FreeDigitalPhotos.net)

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

twelve − one =