PROVALJEN: Pudarački novinar pokušao da zloupotrebi Savet za štampu, usledio odgovor…

0
NextWEB hosting

Više puta je Grocka Info portal bio tema Saveta za štampu, iako nismo članovi ovog tela niti u njihovoj nadležnosti. Spisak članova možete pogledati ovde. Razlog tome je podnosenje više žalbi od strane Željka Matorčevića, električara iz Pudaraca i samoukog novinara i pravog vlasnika sajta Naša Grocka Info.

Prvi put nismo ni želeli da odgovaramo na ove besmislene žalbe, međutim drugi put smo objasnili Savetu kompletna dešavanja i ovog puta je Savet doneo pravičnu i pravednu odluku.

Inače Savet za štampu je na sednici 26.06.2014. doneo zaključak pod tačkom 5. dnevnog reda u kojem se kaže:

5. Željko Matorčvić je po drugi put podneo žalbu na portal „Grocka info“, ovoga puta zbog objavljivanja teksta, na osnovu njegovog video snimka, kojim se tvrdi da je imao dogovor sa nekim odbornicima opštine Grocka da naprave skandal ukoliko ga ne puste na sednicu opštinske skupštine. Komisija je izrazila rezervu prema ovom slučaju, ocenjujući da postoji opasnost od zloupotrebe prava na žalbu Komisiji. Komisija je zaključila da ne želi da učestvuje u međusobnom sukobu dva suprotstavljena konkurentska veb portala u Grockoj, a da u ovom slučaju nema povrede Kodeksa, jer tekst jeste napisan na osnovu onoga što se može zaključiti iz snimka samog podnosioca žalbe.

savet_1363609631_670x0

Odluku sa ove sednice možete pogledati ovde, a kompletan zapisnik ovde.

Više puta je Željko Matorčević, električar iz Pudaraca i samouki novinar i pravi vlasnik sajta Naša Grocka Info navodio u svojim tekstovima i u komentarima da Grocka Info i nije medij, a opet podnosi žalbe Savetu za štampu. Malo nedosledno, zar ne?

Smatramo da sve ovo radi kako bi smanjio uticaj našeg sajta i popularisao svoj. Sebe profilisao kao jedinog nezavisnog, iako prostor (tekstove) na svom sajtu iznajmljuje političkim strankama za novac, kao objektivnog, a ne objavljuje vesti koje popularišu našu (pa i njegovu) opštinu već samo pojedince njemu bliske.

Velika opasnost dolazi od onih koji su nestručni, a žele da rade tuđ posao.

Zamislite nekog limara koji poželi da vozi avion, kupi avion i sedne da vozi, a da pre toga nije imao nikakvu obuku. Da li bi ste se vozili sa njim?

Zamislite nekog mesara koji je pročitao knjigu o hirurgiji i poželeo da postane doktor. Da li bi ste mu se obratili za pomoć ako imate neki zdravstveni problem?

Zamilite nekog električara ili sakupljača sekundarnih sirovina koji su poželeli da se bave novinarstvom. Da li bi ste čitali njihove tekstove?

Posle ovakvih stvari i dešavanja očekujemo da NUNS odreaguje i distancira se od ovakvih prljavih stari koje siri ovaj sajt i njegova takozvana redakcija. I da još jedna star bude jasna, mi urednici ovog portala sebe ne zovemo novinarama, već izveštačima, kada to kažemo mislimo na ono sto smo zabeleležili svojim foto aparatom, čuli svojim ušima i ono što smo videli svojim očima.

Smatramo da tako sebe mogu zvati samo ljudi koji su profesionalci od pera i znanja u ovom poslu.

 

 

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

3 − 1 =