Starke – od supkulture do modnog trenda

0
660
NextWEB hosting
Nekad su se ljudi prepoznavali po obući, delili na one koji nose „starke“ i one koji nose „najke“ i prema tome, razlikovali po vrsti muzike koju slušaju. Danas se ta granica u potpunosti izbrisala.
NextWEB hosting

Starke su bile simbol rokenrola i panka. Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka nosili su ih muzičari Nirvane i Grin deja i označavale su posebnu supkulturu. Platnena obuća sa gumenim đonom i belim krugom predstavljala je svet koji misli drugačije.

Planetarnu popularnost stekle su poslednjih godina, pa je nemoguće naći osobu koja nema jedan par u kolekciji svoje obuće. Prilagođene su svim uzrastima, pa skoro da nema razlike između  muških i ženskih modela. Udobnost i raznobojnost omogućava kombinovanje sa skoro svim odevnim predmetima.

Prvi put su se pojavile 1917. godine, ali poznate postaju zahvaljujući košarkašu Čarls Čak Tejloru, koji je oduševljen njihovom udobnošću odlučio da ih nosi i promoviše. Nakon toga se Converse All Stars patike pojavljuju sa njegovim potpisom na etiketi, postaju tražene i najprodavanije košarkaške patike u istoriji.

Njihova popularnost u košarkaškom svetu doprinela je da počnu da se proizvode u različitim bojama krajem 60-ih godina 20. veka, kako bi se prilagodile bojama košarkaških timova. Do tada su na tržištu postojale samo u beloj i crnoj boji.

Pre nego što su ušle u svet mode 80-ih godina bile su deo uniforme američkih zatvorenika sredinom prošlog veka. Odlika bunta i mladalačkog duha vremenom je prerasla u masovnu upotrebu. Kako bi zadovoljile najrazličitije ukuse, prave se čak i na potpetici. Nedeljno se proda čak 30.000 pari ovih patika širom sveta.

Zaštitni znak rokera, košarkaška oprema ili modni trend postoje više od jednog veka, s godinama se ne zaboravljaju i večne su!

(Srbija Danas)

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR