Večernje novosti: Od poslednjih lokalnih izbora 105 odbornika promenilo stranu

0

NextWEB hosting
NextWEB hosting

U današnjem izdanju Večernjih novosti izašao je zanimljiv tekst u kojem su novinari ovog lista istraživali koliko je odbornika na teritoriji grada Beograda u poslednje dve i po godine promenilo stranačke boje.

Od lokalnih izbora 2012. godine veliki broj predstavnika je „preleteo“ u neku drugu stranku. Najneverniji Novobeograđani, najverniji u Sopotu. DS ostala bez 45 predstavnika

U LOKALNIM parlamentima, 17 beogradskih opština, sedi tačno 105 „preletača“! To su oni odbornici kojima je zakon dozvolio da, iako su izabrani na listi jedne političke partije, samostalno raspolažu mandatom. U nekoliko slučajeva, poslanici koji su promenili dres, krojili su novu opštinsku većinu.

Od đurđevdanskih izbora 2012. godine, najneverniji su bili Novobeograđani, gde je čak 19 izabranih predstavnika sreću potražilo u novoj odborničkoj grupi. Čas demokratije, poslednje dve i po godine, održali su odbornici iz Sopota, gde nijedan poslanik nije promenio stranku i ideologiju.

– U Sopotu su na vlasti dve grupe građana, pomognute sa tri odbornika SPS. Kada smo formirali opštinsku vlast, pozvao sam sve političke činioce da se priključe. Postoji stabilna većina i nema velikih turbulencija – objašnjava Živorad Žika Milosavljević, predsednik opštine Sopot.

Demokrate su najveći gubitnici. Iz njihovih redova, u druge političke partije prešlo je čak 45 odbornika. Najviše im je otela Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića. U nekoliko slučajeva, lokalni poslanici, razočarani politikom stranke, vraćali su mandate ili su odlazili u samostalne odbornike.

Poslednji veliki udarac, demokratama je zadao Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd. Sa devet odbornika DS i dva SDPS osnovao je udruženje građana „Za naš grad“. Nezvanično, u Skupštini grada, demokratama će „otkinuti“ barem još tri mandata.

SAMO GLASAČI MOGU DA IH KAZNEAnalitičari smatraju da je nemoguće sprečiti fenomen prelaska iz jednog u drugi politički „dres“. – Čak ni personalizovani, odnosno većinski sistem, ne bi uspeo da potpuno ukine prelazak vlasnika mandata iz jedne u drugu partiju. Priroda čoveka je takva, da teži ka vlasti. Jedino bi postojao taj moralni sud glasača, koji bi ga kaznili na narednim izborima – kaže Đorđe Vuković iz CeSID.

Među gubitnicima su URS i LDP, koji su zbog pada ispod cenzusa na republičkom nivou, nestali sa političke scene u većini beogradskih opština. Odbornici, bez stranačke kontrole, prelazili su u druge partije – uglavnom vladajuće.

Pre nepunih godinu dana, održani su lokalni izbori u Zemunu i Voždovcu. Naprednjaci su ubeljivo pobedili. Međutim, i za ovo kratko vreme, evidentiran je jedan prebeg. Opozicionu DS, napustio je jedan odbornik, koji je prešao u Tadićev SDS.

ZBOG VLASTI NAPUŠTALI I SNS

Iako ubedljivo najmoćnija u državi, i Srpska napredna stranka je gubila poneki mandat. Odbornici su ih napuštali u Mladenovcu, Barajevu, na Zvezdari i Novom Beogradu. Igrom slučaja, baš u opštinama gde naprednjaci nisu (još) na vlasti.

Na drugoj strani, najviše odbornika se SNS priključilo na Vračaru, Rakovici, Grockoj i Surčinu.

IZvor:novosti.rs

 

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR