Zorica Atić: Bogojavljenje 2015 – Plivanje za Časni krst na Dunavskom keju u Grockoj

0
948
NextWEB hosting
NextWEB hosting

U Grockoj se 19.01.2015. godine svečano proslavlja Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista. Srpska pravoslavna crkva slavi Bogojavljenje kao jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Na Bogojavljenje, prema srpskom narodnom običaju, vernici izmenjuju pozdrave „Bog se javi“ i „Vaistinu se javi“, a u pravoslavnim hramovima se osveštava bogojavljenska voda, koja se smatra lekovitom i čuva se u kućama do naredne godine.

Praznik krštenja Isusa Hrista tradicionalno se obeležava plivanjem za Časni krst u brojnim mestima u Srbiji. Plivanje za Časni krst se po treći put održava u Grockoj podrškom i učešćem javnih preduzeća, udruženja, klubova, pojedinaca i sponzora iz ovog mesta, u organizaciji crkve Sv.Trojice i Gradske opštine Grocka.

Program proslave:
08.00h Sveta arhijerejska Liturgija u crkvi Sv.Trojice
Osvećenje Bogojavljenjske vodice
11.00h Bogojavljenska Litija
11.30h Umetnički program i moleban/blagosiljanje učesnika
12.00h Bogojavljensko plivanje za Krst Časni

U hramu Svete Trojice svetu Liturgiju sa početkom u 8 časova služiće arhijerejski namesnik protojerej-stavrofor Dragomir Ubiparipović. Nakon jutarnje Liturgije u crkvi Svete Trojice u Grockoj, građani će se okupiti za litiju. Ova svečana povorka, sa kočijama konjičkog kluba iz Grocke i srpskim vitezovima SVIBOR-a kao prethodnicom, biće predvođena sveštenstvom crkve i manastira Rajinovac, kao i rukovodstvom Gradske opštine Grocka, sve do Dunavskog keja.

Na obali Dunava biće služen moleban i blagosiljanje plivača, koji će oko 12 časova zaplivati u hladnoj reci za Časni krst. Spisak plivača koji će učestvovati u plivanju za Časni krst „Grocka 2015“ je duži od prošlogodišnjeg, a među njima je i ovaj put jedna odvažna učesnica.
Časni krst izrađen od lipovog drveta rad je darodavca Dragana Savkovića iz Grocke.

Manifestacija na vodi se sprovodi uz podršku članova nezaobilaznog Ribolovnog i Nautičkog kluba iz Grocke i njihovog predsednika Predraga Jankovića Zmaja.I ovogodišnja manifestacija obogaćena je učešćem konjičkog kluba „Urban Cowboy“ iz Grocke, koji će sa tri kočije prethoditi litiji. Lepoti i svečanom tonu manifestacije svojom pojavom doprineće i srpski viteški red SVIBOR u punoj viteškoj opremi.
Prateći program će, kao i ranijih godina, biti u znaku nastupa lokalnih učesnika i talenata, čime će se Grocka se na pravi način predstaviti i pred svojim sugrađanima, ali i pred gostima i širom publikom.

Očekuje se da će učesnici plivati pred više hiljada ljudi, svojih sugrađana. Propozicije “nadmetanja” koje samo po sebi nije takmičarskog karaktera iako neko mora biti prvi, širom Srbije su iste: učesnik mora biti pravoslavne vere, i mora biti zdrav. Učesnik koji prvi bude doplivao do Časnog krsta u Grockoj dobija zlatni krst težak 3,3 grama, dar gročanskih zlatara “Mijić” i “Koak”. Svi učesnici dobijaju brojne prigodne poklone, a za njih će biti organizovan i ručak na obližnjem splavu.

U očekivanju velikog broja posetilaca manifestaciji, među kojima će sigurno biti i visokih državnih zvaničnika, sve čestitke organizatorima i posebno, čestitke hrabrim učesnicima!

Z. Atić

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR