Institut Vinča ispituje da li u vrtiću ima otrovnog fenola

0
832
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Roditelji dece iz vrtića „Dragan Laković” u novobeogradskom bloku 61 tvrde da ta ustanova ima isti problem kao takozvane smrdljive zgrade.

 

U Gradskom sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu kažu da im se roditelji žale da odeća njihove dece neprijatno miriše i da je analizom krvi kod najmanje jednog mališana otkriven fenol.

Gradska sekretarka Snežana Đurić potvrdila je za Studio B da se u jednom delu hodnika vrtića oseća neprijatan miris i da su u toku provere svih sumnji.

Nekoliko roditelja mališana koji idu u vrtić „Dragan Laković“ u bloku 61. na Novom Beogradu zabrinuto je da materijali koji su korišćeni u izgradnji sadrže otrovni fenol. Institut za nuklearne nauke „Vinča“ uzela je uzorke i vrši analize na pomenuti otrov.
Kako kažu roditelji, analize su pokazale da je u mokraći nekoliko mališana pronađeno povišeno prisustvo fenola.

Vladimir Nikolić, pomoćnik direktora Laboratorije za fizičku hemiju Instituta Vinča, potvrdio je da su dobili zahtev Predškolske ustanove „11. april“ da uzmu uzorke betona.

– Rezultati se očekuju do kraja sledeće nedelje i do tada se ne može pričati o potencijalnim opasnostima po zdravlje dece – naveo je Nikolić.

Prema njegovim rečima, povišen nivo fenola u urinu kod dece ne mora nužno da znači da su deca bila izložena nekom opasnom materijalu.

 

Izvor i foto:studioB

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR