Mali: Za PKB 11 zainteresovanih kupaca, ugovor o Beogradu na vodi pokazan „od A do Š“

0
897
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Gradonačelnik Beograda rekao da u ugovoru o „Beogradu na vodi“ ne postoji nešto što je potrebno sakriti i da će javni poziv za privatizaciju PKB biti objavljen polovinom oktobra

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da za privatizaciju dela imovine Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB) ima 11 zaintersovanih kupaca. Mali je novinarima na Forumu „Beogradski investicioni dani“ rekao i da će javni poziv za privatizaciju PKB biti objavljen polovinom oktobra.

„Ovde je danas i predstavnik jednog Investicionog fonda koji je zainteresovan za PKB“, rekao je Mali, koji nije želo da precizira o kom Fondu je reč.
Mali je izjavio i da je ugovor o projektu „Beograd na vodi“ pokazan javnosti u celosti, „od A do Š“, što ne bi bilo tako da postoji nešto što je potrebno sakriti, i pojasnio da klauzula o zakupu zemljišta na 20 godina štiti interese Beograda i Srbije. Mali je novinarima rekao da je tom klauzulom obezbeđeno da se zemljište daje vremenski gledano deo po deo, čime je minimaliziran rizik, jer investitor ima 20 godina da završi na šta se obavezao i ako to ne učini „mi zemljište zadržavamo za sebe i imamo priliku da ga ponudimo drugim investitorima“.
„To nam daje fleksibilnost, vrednost tog zemljišta je sada nula i Beograd nema nikakvu korist od njega, a nakon 20 godina kada bude očišćeno i uređeno ono će imati vrednost“, rekao je Mali.
Kako je objasnio, Beograd nije želeo da prodaje tu zemlju, odnosno da je daje u zakup na 99 godina, što u principu znači prodaju, jer bi investitor u tom slučaju, sa tom zemljom, mogao da radi šta hoće.
On je najavio da se do kraja sedmice očekuje izdavanje građevinskih dozvola za prvi objekat koji će se graditi, a to su dve stambene kule, dodajući da su svi dokumenti prosleđeni Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Mali je rekao da će građevinske dozvole za preostale objekte, čija izgradnja treba da počne u narednih osam do deset meseci, a koje uključuju hotel, poslovnu zgradu, kulu i tržni centar, biti izdate kada investitor priloži projekte.
„Čekamo da investitor završi projekte, reč je o veoma velikim objektima, a kako projekti budu pristizali i investitor podnosio dokumentaciju, tako će biti izdavane dozvole“, objasnio je Mali.
Rekao je i da postoji već blizu 7.000 zainteresovanih za 296 stanova, koji žele da 3. oktobra, kada počne prodaja stanova, imaju prioritet u kupovini, a podsetio je i da će kamen temeljac za dve kule biti postavljen u nedelju, 27. septembra.
Govoreći o ugovoru, Mali je istakao i da je njegova suština i suština čitavog projekta, u tome što će se sto hektara zemlje koja je sada potpuno neiskorišćena, i od koje niko nema koristi, ni Grad ni Republika, kroz projekat dobiti mogućnost da deli trećinu profita od investicije vredne više od tri milijarde evra.
„Ako oni ne urade ono što su planirali za 20 godina, mi ćemo za ostatak zemljišta naći nove investitore, ali smo se svakako pokrenuli korak napred“, rekao je Mali.
Upitan da li postoje drugi penali, on je rekao da svaka obaveza iz ugovora ima odgovarajuće vrednovanje i da svaku eventualnu povredu procenjuje revizorska kuća, a da li je bilo štete proverava se i na sudu.
„Čak i da hoćemo da uradimo nešto što ne valja, zapitajte da li bi jedan od najvećih investitora u svetu rizikovao svoje ime da učestvuje u takvom poslu“, zaključio je Mali.
Izvor: Novosti.rs

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR