U iščekivanju novog zakona: Plaćanjem takse postajete vlasnik nekretnine!

0
908
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da novi zakon koji bi trebalo da bude danas usvojen u Skupštini predviđa da se konačno završi sa nelegalnom gradnjom.

Želimo da zakon bude brz, jeftin i da je jednak za sve, navodi Mihajlovićeva.

Srbija već 18 godina pokušava da reši problem „divlje gradnje“.

U republičkom Parlamentu cele nedelje se govori o setu propisa iz oblasti građevinarstva. Najvažniji je svakako zakon o ozakonjenju objekata. Postavlja se pitanje da li će u državi u kojoj je svaki treći objekat „divlji“, šesti pokušaj legalizacije uspeti i koje će kuće i vile biti srušene.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da se ovaj zakon potpuno razlikuje od prethodnih, zato što će država ozakoniti nelegalne objekte.

– Država radi ozakonjenje objekata. Pretpostavljam da će zakon danas biti usvojen – navela je Mihajlovićeva, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Prema njenim rečima, vlasnici koji su podneli zahtev za legalizaciju, a njih je oko 700.000, sada treba da čekaju obaveštenje da dođu da plate taksu i tako postaju vlasnici.

Međutim, kako je dodala, drugih 800.000 vlasnika nelegalnih objekata, prema novom zakonu ne treba bilo šta da rade, već da sačekaju inspektora, koji će sagledati situaciju i izdati dokument o rušenju.

Na pitanje da opozicija zamera što, kako kažu, zakon štiti bogate, Mihajlovićeva odgovara da zakon nikoga ne štiti i da će on obezbediti da vlasnici dobiju papir o vlasništvu, i konačno da mogu da raspolažu svojim objektom.

– Mi smo želeli da zakon bude brz, jeftin, i da konačno završimo sa nelegalnom gradnjom – navela je Mihajlovićeva.

Ministarka je navela da vlasnici objekata u nacionalnim parkovima prve zone zaštite, kao i vlasnici objekata na klizištima, u okviru vodotokova neće dobiti dozvolu i da će ti objekti biti srušeni.

– Vile, vikendice na obalama reka, svi koji su gradili u vodotokovima, neće moći da se ozakone. Zakon nema ni ime ni prezine – istakla je Mihajlovićeva.

Autor: rts.rs |alo.rs

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR