,,Večernje novosti” u Grockoj: Rešo pravi koalicije

0
Kuća u kojoj su smešteni gotovo svi gročanski stranački odboriFoto N. Skenderija
Kuća u kojoj su smešteni gotovo svi gročanski stranački odboriFoto N. Skenderija
NextWEB hosting

U Grockoj većina stranačkih opštinskih odbora pod istim krovom u Bulevaru oslobođenja 10. Zajedno piju kafu demokrate i Vulinovi. Svi vode računa o zajedničkom prostoru

GROCKA. U Bulevaru oslobođenja, glavnoj gradskoj ulici, na broju 10 stara, pomalo oronula, u žuto okrečena zgrada. Gotovo sigurno ne bi privukla ničiju pažnju da nije šest “ukrasa” na fasadi do ulice – šest tabli opštinskih odbora stranaka čija sedišta su baš pod njenim krovom. Za srpske političke prilike – posve neobično.

U prizemlju prva sleva, kancelarija naprednjaka, u sredini DSS, a do njih ulaz u prostorije Udruženje građana “Naš čovek”, ovdašnje lokalne stranke. Na spratu, najpre prozori i tabla demokrata, pa Pokreta socijalista i na kraju Demokratskog saveza Grocke.

Gročane, koji ubrzano prolaze pored ove zgrade, pitamo ima li sloge u ovoj srpskoj kući u vreme kada je predizborni “srpski lonac” polako počeo da vri?

– Najbolje pitajte njih – kaže nam jedna Gročanka.

Kucamo i ulazimo u kancelariju OO SNS. Na zidovima posteri predsednika stranke Aleksandra Vučića, stranački kalendari, karta Srbije… Topla, lepo uređena prostorija. Dve mlade devojke, iako zanesene poslom, podigoše glavu od kompjutera i poželeše nam dobrodošlicu. Pitamo ih sarađuju li i druže li se s kolegama iz drugih stranaka.

– Ovde smo odskoro i zbog svakodnevnih obaveza nismo imali priliku da ulazimo u prostorije drugih stranaka sa kojima smo pod istim krovom – odgovara jedan od njih. – Nema razloga da ne budemo u korektnim odnosima. Ali sada smo u velikoj gužvi, pa baš i nemamo mnogo vremena za priču.

Odlazimo do komšija. U prostorije OO DSS. Plavi venecijaneri na prozorima, u plavo okrečeni zidovi unutra i na jednom od njih veliki natpis Demokratska stranka Srbije. U centralnom delu veliki sto i desetak stolica. Za radnim stolom mlada devojka.

– Moje ime je Marija Jovanović – kaže. – Tehnički sam sekretar od pre mesec dana.

– Kako sarađujete sa stranačkim rivalima? – pitamo.

– Ne poznajem sve zaposlene iz drugih stranaka, ali sa onima koje znam sarađujem odlično – nastavlja Marija. – Kada se vidimo, ne pričamo o politici, ali se dogovaramo o održavanju zajedničkih prostorija, dok svoje uređuje svako za sebe. Ne može se reći da se ne trpimo, svađamo ili da jedni drugima pravimo smicalice.

U prostorijama UG “Naš čovek” – nema nikoga.

– Evo vidim da je koleginica iz “Pokreta socijalista” tu, taman da se i nas dve upoznamo – kaže Marija dok nas kroz dvorište vodi na sprat.

Kuca i ulazi. Upoznaju se, razmenjuju telefone, a Jasmina Obradović, tehnički sekretar OO PS Grocka, nudi svima sok.

– Najviše se družim za koleginicom Ljiljanom iz Demokratske stranke, nas dve smo zajedno na spratu, ali ona danas nije tu, jer ponedeljkom ide u Kaluđericu – otkriva nam Jasmina. – U prostorijama DS, Ljilja nam kuva kafu, jer ima rešo, a ona kod mene dolazi na sok. I, inače, svi lepo sarađujemo, oduvek. Među nama nema ni vlasti ni opozicije. U ovoj kući, svi smo, u stvari, vlast, jer svi o njoj moramo da se staramo. Tako život pravi koalicije. Ove naše, male, ljudske.

Jasmina Obradović, tehnički sekretar OO PS Grocka

Kancelarija PS je veća od ostalih i ukrašena prepoznatljivom ikonografijom ove stranke. Crvene, proleterske zastave, fotografije sa promocije stranke, na zidu portreti Če Gevare, akademika Mihaila Markovića i Aleksandra Vulina…

STIŽU I RADIKALIOD žitelja Grocke čuli smo da će se u ovu neobičnu “kuću politike” uskoro useliti i radikali, ali niko to nije mogao da nam potvrdi. Osim da su tu nekada bili i iselili se. – U ovoj kući je nekada bila Elektrodistribucija, a sada zgrada pripada Direkciji za izgradnju Opštine Grocka – kaže nam Marija Jovanović. – Stranke su se u nju uselile početkom devedesetih i Direkciji plaćaju zakup poslovnog prostora.

Ni u jednoj od prostorija u koje smo ušli nismo videli parole ili plakate koji nagoveštavaju predstojeće izbore. Niti su zaposleni u opštinskim odborima i aktivisti želeli da pričaju o njima. Najvažnije im je, kažu, da su oni pod ovim krovom složni.

Da je tako potvrđuju nam i prolaznici ispred ove “zgrade svih stranaka” i posetioci u obližnjim radnjama i kafićima.

– Ne sećam se kada su se prve stranke tu uselile – kaže nam prodavačica iz komšiluka. – Čini mi se da su oduvek svi tu. A incidenata među njima nikada nije bilo, čak ni u vreme izbora, kada se po pravilu svi oštro bore za svoje.

– Oni su svi Gročani i nema potrebe da se svađaju zbog politike – dodaje koleginica iz tekstilne radnje. – Zaista nikad nisam čula da je među njima bilo sukoba. A bilo je tu ranije i drugih stranaka, ali su se preselili ili ih više nema, poput URS.

 

KAD SE RADI I GRADI

SREĆEMO i trojicu penzionera. Raspoloženi za razgovor, a pamte dobro i socijalizam.

– Bogme, najbolje je bilo kad je jedna partija bila pod jednim krovom. Od doba te partije, evo čekali smo više od 20 godina da se nešto uradi. A to je za narod najvažnije. Kad se radi i gradi – kaže starina Ilija i pokazuje na radnike koji od 25. decembra uređuju glavnu gročansku ulicu – Bulevar oslobođenja, u kom je i “kuća svih stranaka”.

Izvori foto:novosti.rs

 

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

13 − 9 =