PLIVANJE ZA ČASNI KRST U GROCKOJ – BOGOJAVLJENJE 2017: Počelo prijavljivanje plivača, ovo je zvanični plakat (FOTO+VIDEO)

0
Plakat Bogojvljenje 2017
NextWEB hosting

Petu godinu za redom na Dunavskom keju u Grockoj održava se plivanje za Časni Krst, u sklopu proslave i obeležavanja jednog od najvećih hrišćanskih praznika – Bogojavljenje.
Tradicionalna manifestacija “Plivanje za časni krst 2017” biće održana na Bogojavljenje, u utorak 19. januara, u 11 časova i 45 minuta na Dunavskom keju u Grockoj, dok će svečana litija krenuti nešto posle 11 časova iz porte hrama Sv. Trojice.

– Danas je održan prvi sastanak organizacionog odbora, i želim da istaknem da su naši građani, kao i ceo organizacioni odbor, ponosni na ovu manifestaciju koja je od 2013- te godine poprimila veliku masovnost i tradicionalni karakter. Potrudićemo se kao i uvek da sve protekne kako treba, i da ,,Bogojavljenje 2017”  ostane u najlepšem sećanju našim hrabrim plivačima i građanima.- kaže za Grocka Info predsednik oganizacionog odbora “Plivanje za Časni Krst 2017” Stefan Dilberović.

Na sajtu Srpske pravoslavne crkve samo su tri manifestacije predstavljene kao centralne za Grad Beograd, a među njima je i manifestacija u Grockoj, uz one u Zemunu i na Adi Ciganliji. Medijski sponzor manifestacije u Grockoj je Grocka Info, koji će blagovremeno obaveštavati sugrađane o toku priprema.
Prema njegovim rečima, svi koji imaju želju da prijave svoje učešće u Bogojavljenskom plivanju, mogu to učiniti na sledeće brojeve telefona: Miroljub Radojević Trale (066/8064-111) i Sonja Đorđević 066/8062-111

Detalji i propozicije ovogodišnje manifestacije su sledeći:
– Kao i prethodnih godina, interesovanje je veliko. Potrudićemo se kao organizatori da ove godine učestvuju i sva trojica plivača koji su prve 3 godine prvi doplivali do Časnog krsta, tu mislim na našeg Gročanina Branka Daničića, Paraćinca Lazara Lekića, i Jovana Ćosića iz Vinče, da li ćemo uspeti u tome videćemo.  U svakom slučaju, očekujemo i ove godine veliki, ako ne i rekordan broj i plivača i posetilaca na Bogojavljenje u Grockoj, istakao je član organizacionog odbora Trale Miroljub Radojević.

Imajući u vidu utiske i komentare posmatrača širom Srbije, Grocka je ostala zapamćena po najlepšim utiscima, kako po pitanju držanja učesnika, organizacije događaja i lepote našeg Dunavskog keja, tako i ukupnih dešavanja u danu koji se na sličan način obeležava na više mesta u Srbiji.

Sveštenstvo Hrama Svete Trojice i organizacioni odbor, uz podršku glavnog pokrovitelja GO Grocka i sponzora, darivaće svakog plivača, koji će za uspomenu na ovaj događaj dobiti bade- mantil, ikonu, zahvalnicu, kalendar, majicu, peškir, krstić, šal, i zajedničku fotografiju. Učesnik koji bude prvi doplivao do Časnog Krsta biće darivan još i zlatnim krstom od 3,3 grama, koji tradicionalno daruju gročanske zlatare ”Mijić” i ”Koak”, zatim drvenim krstom, plaštom, cvetnim vencem i velikim crvenim peškirom. Na vodi, u čamcima, biće i Predrag Janković Zmaj i članovi Nautičkog kluba ”Dunavac” iz Grocke koji predvodi. Za sve učesnike i sponzore, nakon plivanja organizovan je ručak u svečanoj sali Snežana, gde će na meniju biti čuveni lovački gulaš.

Uslovi prijavljivanja:
– Odrasle osobe starije od 18 godina, dok će mlađi moći da plivaju samo uz potpis/saglasnost roditelja;
– Svi učesnici moraju biti kršteni u pravoslavnoj crkvi;
– Svi učesnici moraju proći zdravstveni pregled i moraju imati lekarske potvrde – ukoliko lekar ustanovi da plivač nije zdravstveno spreman, takav neće moći da učestvuje. Pregledi su besplatni na Medicini rada u Domu zdravlja Grocka (javiti se dr Zdravki Stanković Pirović);
– Plivači će pred start izvlačiti brojeve, kako bi se omogućio bezbedan skok u Dunav

Ostale uslove, ukoliko za njima bude potrebe, doneće organizacioni odbor na svojim sastancima. Biće organizovan i sastanak sa plivačima pre samog nadmetanja.

Manifestacija u Grockoj u poslednje 4 godine beleži veliko interesovanje i posećenost – prema procenama policije koja je obezbeđivala skup, kao i lokalnih medija, godine 2013. litiji i plivanju prisustvovalo je oko 2.500 meštana, dok je taj broj u 2014, 2015 i 2016. godini narastao na oko 4.500 posetilaca.

ORGANIZACIONI ODBOR

„NADMETANjE ZA KRST ČASNI – GROCKA 2017“

Protojerej ALEKSANDAR MITROVIĆ

PREDSEDNIK ORGANIZACIONOG ODBORA:- STEFAN DILBEROVIĆ, predsednik Skupštine GO Grocka

ČLANOVI:
ŽIVADINKA AVRAMOVIĆ, zamenica Predsednika GO Grocka
ZORAN KOSTIĆ, član Veća GO Grocka
BORKO BALI, direktor Privrednog društva „EKO GROCKA“ DOO
ĐORĐE JEVTIĆ, direktor JP „Vodovod i kanalizacija“ Grocka
ZORAN ĐORĐEVIĆ, načelnik PS Grocka
Dr ZDRAVKA STANKOVIĆ – PIROVIĆ, pomoćnik direktora Doma zdravlja Grocka
PREDRAG JANKOVIĆ, predsednik Nautičkog kluba
MILENKO JAHURA, predsednik Crkvenog odbora
MIROSLAV VUJIĆ, odbornik u Skupštini GO Grocka
MIROLjUB RADOJEVIĆ , JP „Vodovod i kanalizacija“ Grocka, uednik Grocka Info Portala

Dođite 19. januara na Dunavski kej da podržite hrabre plivače i ovaj svečani događaj.

Tekst: Trale Miroljub Radojević

Zanimljivo je podsetiti se kako je manifestacija protekla od 2013. godine na ovamo:

Plakat Bogojvljenje 2017
Plakat Bogojvljenje 2017

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

14 + thirteen =