DEPONIJA U VINČI: Kome će pripasti biznis sa otpadom?

0
NextWEB hosting

Do kraja godine obaviće se poslednji krug razgovora sa kandidatima za upravljanje najvećom deponijom. U konkurenciji su pet preduzeća, ali nije obelodanjeno o kojim firmama je reč

U TOKU je foto-finiš za izbor privatnog partnera grada za upravljanje deponijom u Vinči. Kako saznaju “Novosti”, nadležni će pozvati pet firmi do kraja ovog meseca da obrazlože svoju ponudu. Nadležni će ugovor sa onom koju odaberu potpisati do kraja marta 2017. Što znači da ovo mesto, često označavano i kao ekološka opasnost za okolinu, neće početi da se uređuje pre aprila sledeće godine.

Deponija u gročanskom naselju, na koju se istovaraju svakodnevno tone đubreta, godinama je trn u oku sugrađana.

Grad se obavezao da reši ovaj problem, ali izbor partnerskog preduzeća se otegao. Iako je prvobitno najavljivano da će odabrati kompaniju i sa njom potpisati ugovor u toku druge polovine ove godine, a da će sređivanje početi do 2017. to se nije dogodilo. Jedino se smanjio broj kandidata za ovaj posao. U konkurenciji je najpre bilo 11 firmi. Posle obavljenog drugog kruga u maju ostalo ih je pet, ali ne zna se koje su, jer iz Direkcije za upravljanje otpadom nisu hteli da obelodane imena preduzeća.

– Grad Beograd sa ovim kompanijama vodi dijalog kako bi pronašao odgovarajuće rešenje – navode iz Direkcije. – Poziv za podnošenje ponuda biće upućen kandidatima do kraja decembra tekuće godine, a posle izbora privatnog partnera, zaključenje ugovora se očekuje u prvom kvartalu 2017.

Posle potpisivanja ugovora i rukovanja, obe strane bi trebalo da prionu na posao. Kako su nadležni ranije najavljivali najpre će srediti deponiju, a potom će izgraditi postrojenje za upravljanje otpadom u kome će proizvoditi struju i toplotnu energiju koja će se uključiti u sistem daljinskog grejanja.

– Planirano je da se do kraja 2017. dobiju sve potrebne dozvole za gradnju, kako bi pomenuto postrojenje bilo završeno i pušteno u rad do kraja 2019. godine – naveli su ranije iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Iz ovog Sekretarijata objasnili su i da će biorazgradivi otpad, u koji spada i kuhinjski, biti pretvaran u kompost, vrstu đubriva. Na mestu deponije odlagaće se inertni otpad koji ne ugrožava životnu sredinu, poput pepela.

OD 11, JEDNA DOMAĆA FIRMA

Prema nezvaničnim informacijama, za deponiju u Vinči nadmetalo se 11 preduzeća. Među njima je bilo jedno domaće “Beootpad d.o.o.”, rusko “Ecological Technologies” i nemačko “WTE Wassertechnik/Jessen”. I italijanska su bila u krugu odabranih sa dva predstavnika “Feom Ciro Frisoli & C.Sas” i “C.I.S.A.”. Toliko su ih imali i Grci, kompaniju “Valoriza/Ternaenergy” i “Helector”. Francuzi su imali više “igrača” u odnosu na ostale, firme “Suez Environnement”, “Veolia” i “Vinci Environnment”. Nije potvrđeno koje su od njih ostale u “finalu”.

Izvor novosti.rs

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

three + ten =