Od septembra u Beogradu preko 2.000 dodatnih mesta u vrtićima

0
1700
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Beograd — Ministarstvo prosvete i grad završili projekat – obdaništa u osmoletkama, gašenje i spajanje ustanova, prostor dobijaju i tri fakulteta, pišu „Večernje novosti“

IZVOR: TANJUG, VEČERNJE NOVOSTI, B92 

 
Foto: GettyImages
 
Foto: GettyImages

Od septembra će u Beogradu biti dodatnih 2.045 mesta za mališane vrtićkog i predškolskog uzrasta, što proizilazi iz zaključaka radne grupe za optimizaciju i racionalizaciju mreže osnovnih i srednjih škola.

Racionalizacijom mreže škola biti će smanjen broj dece koja čeka na upis u obdaništa, a u obdaništa u Novom Beogradu biće obezbeđeno dodatnih 500 mesta, Zemunu 700, Rakovici 270, Zvezdari 300 i Paliluli 75.

U tom izveštaju, koji će, kako tvrde „Novosti“, uskoro btii predstavljen javnosti, Sportska gimnazija, Biološki i Geografski fakultet će dobiti svoje zgrade, deo Elektrotehničkog fakulteta biće smešten posebno.

Novosti“ prenose i da će tri tehničke škole u Novom Beogradu biti spojene i postati jedinstveni obrazovni centar, a jedna obrazovna ustanova postaće Tehnička škola za dizajn kože i Sskola za dizajn tekstila, dok se spajaju i Građevinska i Građevinsko-tehnička škola, Mašinska škola „Radoje Dakić“ i Tehnička škola u Zzelezniku, Ekonomsko trgovinska i Mašinska škola „Stari grad“ i „Sutjeska“.

Najveće smanjenje liste čekanja na upis u vrtiće biće u opštinama Novi Beograd i Zemun, gde svake godine i najviše mališana ostane ispod crte, tvrdi list pozivajući se na zaključke radne gripe koji će uskoro biti predstavljeni javnosti.

Na listi čekanja trenutno se nalazi 8.500 mališana od kojih su 3.000 iz prioritetnih grupa.

Tako će u prizemlju Osnovne škole „Ratko Mitrović“ šest grupnih soba i kuhinja biti prilagođene za potrebe predškolaca dok će na spratu predškolci biti u dve grupe.

OŠ „Đuro Strugar““ primiće 11 grupa „malih“ đaka, a biće sređena i kuhinja.

Predloženim merama Predškolska ustanova „Dr Simo Milošević“ u Zemunu će rešiti problem neupisane dece na svojoj teritoriji.

Premeštanjem dece iz škole za nagluve „Radivoje Popović“ u „Stefan Dečanski“ oslobodio bi se i sredio prostor škole i internata za smeštaj 500 dece.

Osnovna škola „Sutjeska“ biće ugašena, a đaći od prvog do četvrtog ražreda ostaće u zgradi kao istureno odeljenje OŠ „Gornja Varoš“ dok će stariji razredi biti ramešteni po ostalim školama.

U slobodnom delu škole biće smeštene po četiri jaslene i vrtićke grupe, kao i jedna predškolaca.

Učionice u prizemlju osnovnih škola „Stefan Nemanja“, „Vojvoda Mišić“, „Radojka Lakić“ i „Isidora Sekulić“ na Savskom vencu i „1.300 kaplara“ na Zvezdari biće useljene sa po dve vrtićke grupe, a deo prostora u srednjoj školi „Tehnoart“ postaće vrtić za smeštaj 200 mališana.

U OŠ „Jovan Cvijić“ na Paliluli biće smešteno 75 dece uzrasta od tri do pet godina,a u OŠ „Stari grad“ koju trenutno pohađa 185 učenika, biće nova adresa Sportske gimnazije, a osnovci će biti razmešteni po okolnim školama.

Učenici Baletske škole nastaviće da koriste fiskulturnu salu i jednu učionicu.

Time će konačno, kako navode „Novosti“, biti rešeno pitanje prostora za mlade sportiste, a i smanjeni troškovi koje Grad ima.

Svake godine iz gradske kase odlazi šest miliona dinara za grejanje, a 5,5 miliona dinara za zakup sportske sale za nastavu fizičkog.

Jedinstveni tehnički obrazovni centar biće smešten u Tehničkoj školi „Novi Beograd“ kojoj će se pripojiti „Politehnika“ – Sskola za nove tehnologije i Tehnička škola „Zmaj“.

Ove tri škole koje trenutno pohađa 1.561 redovan učenik, nastaviće da rade kao jedno pravno lice sa jedinstvenim menadžmentom.

Obrazovni profil „zlatar“, koji je postojao u „Politehnici“ biće prebačen u školu „Tehnoart“,a takođe je planirano i da se „Politehnika“ iseli iz dela zgrade OŠ „Djuro Strugar“.

Mašinska škola sa 91 učenikom biće izbrisana, tvrde „Novosti“.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR