Стигле противградне ракете за Гроцку

0
NextWEB hosting

У радарски центар Букуља данас је стигао први контигент од 50 противградних ракета од укупно 100 које је ове године обезбедила Градска општина Гроцка.

Ракете ће у наредним данима бити расподељене по ракетним станицама на општини Гроцка. Председник Скупштине општине Гроцка Стефан Дилберовић и помоћник председника за пољопривреду Душко Живанчевић обишли су данас овај радарски центар, преузели ракете и у разговору са Миланом Спасићем, директором Радарског центра Букуља, мало се боље упознали са радом система одбране од града који је задужен за нашу општину.

Радарски центар Букуља је најстарији Радарски центар код нас, основан је 1968. године на планини Букуља код Аранђеловца. Тада је постављен и први радар и успостављен први систем радио везе у земљи. Годину дана раније, 1967. године, пет општина овог подручја (Аранђеловац, Топола, Младеновац, Смедеревска Паланка и Велика Плана), поверавају спровођење одбране од града нашем заводу. Од те године концепт одбране од града почиње да се заснива на стручно-научним сазнањима, па се ова година с правом сматра за почетак стварања савременог система одбране од града у Србији. Под руководством завода, прва ракета испаљена је 18.05.1967 год. са противградне станице у месту Јагњило, општина Младеновац. Данас РЦ „Букуља“ брани треиторију општина Љиг, Барајево, Гроцка, Лазаревац, Младеновац, Сопот, Београдске општине, Велика Плана, Смедерево, Смедеревска Паланка, Горњи Милановац, Аранђеловац, Рађа, и Топола.

Систем одбране од града обухвата скуп мера и радњи за планирање, финансирање, организовање и спровођење методолошких послова који се односе на радарско откривање и праћење олујно-градоносних облака, утврђивање степена градоопасности и засејавање градоопасних облака хемијским реагенсима у циљу заштите пољопривредних усева и других материјалних добара, утврђивање ефикасности спроведене методологије и развојно-истраживачке послове у области модификације времена.

Противградна ракета је најраспрострањеније транспортно средство за правовремено и прецизно уношење реагенса – сребро-јодида – у градоносне облаке: сагоревањем реагенса стварају се ситне аеросолне честице које делују као центри кондензације, односно кристализације водене паре из ваздуха, која се нагло расхлађена брзо кристализује и ствара велики број малих честица града: уместо крупних зрна града која би се формирала природним процесом, вештачка језгра кристализације омогућују врло брзу кристализацију облачних капљица стварајући кристале малих димензија. Ове честице падају у ниже и топлије слојеве атмосфере где се топе и падају на тло у облику капљица.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

four + 12 =