NextWEB Hosting i izrada web sajt
NextWEB hosting
Više grobnih mesta na opštini Grocka

Više grobnih mesta na opštini Grocka

0

NextWEB hosting
NextWEB hosting

Grad predlaže izgradnju novog groblja na granici između Leštana i Kaluđerice. Radovi počinju kad se reše imovinsko-pravni odnosi- pišu Večernje novosti

NEDOSTATAK grobnih mesta u Grockoj trebalo bi da postane prošlost za stanovnike ove opštine, jer je grad dao predlog za izgradnju novog groblja u Kaluđerici i proširenje postojećih u Vinči, Boleču i Ritopeku. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda trenutno radi na rešavanju imovinsko-pravnih odnosa kako bi se uskoro otpočelo sa radovima.

– Tokom 2016. godine formirane su građevinske parcele i uređena je tehnička dokumentacija i kontrola za predmetnu saobraćajnicu, a nakon završenog rešavanja imovinskog postupka pristupiće se izgradnji planirane saobraćajnice i parkinga – ističu iz direkcije i napominju da ne znaju kada će se tačno krenuti sa radovima.

Lokacija za gradnju novog groblja planirana je na granici naselja Kaluđerica i Leštane. Predviđena površina za nova grobna mesta je 8,7 hektara. Postojeće seosko groblje u Kaluđerici je popunjenog kapaciteta, pa su meštani ovog naselja prinuđeni da pogrebe sprovode na okolnim grobljima.

– Kaluđerici je odavno potrebno novo groblje jer mesta za sahranjivanje na postojećem seoskom groblju više nema – ističe Danijela Delić, iz JP „Pijace i zelenilo Grocka“, koji održavaju trenutno groblja na ovoj opštini. – Prema Statutu grada Beograda, mi kao gradska opština dužni smo da obezbedimo uslove za obavljanje i razvoj komunalnih delatnosti na našem području, pa ćemo shodno s tim raditi na održavanju i uređenju samog kompleksa – ističu nadležni iz ovog preduzeća.

ODLOŽENO
USVAJANjE PREDLOGA NA sednici Skupštine grada, koja je održana sredinom aprila, prva tačka dnevnog reda koja se odnosila na plan generalne regulacije građevinskog područja na teritoriji opštine Grocka, preskočena je. Razlog je bio veliki broj pristiglih amandmana na ovu tačku dnevnog reda.

Najavljena su proširenja groblja i u Vinči i Boleču, koja imaju izgrađene kapele za sahranjivanje, na okolna neizgrađena zemljišta. U Vinči će se sa trenutnih 1,3 hektara proširiti na 2,8, a u Boleču koje je nastalo od seoskog groblja potrebno je i uređenje.

Groblje „Skordiska“ u Ritopeku datira još iz antičkog perioda, jedno je od arheoloških nalazišta koja uživaju zaštitu. Sa ovog mesta potiče i manji ulomak staklene narukvice koja datira iz doba latena. Uprkos istorijskom značaju ovog groblja na njemu se i dalje sahranjuju stanovnici Ritopeka. U blizini se nalazi i osnovna škola, pa proširenje nije planirano na ovoj lokaciji. Postojeća grobna mesta bi trebalo zelenilom odvojiti od neposredne blizine osmoletke. Grad je, naime, predložio novu lokaciju površine dva hektara za koju se mora uraditi geološki elaborat radi provere povoljnosti za ovu namenu.

Izvor: novosti.rs

foto:grockainfo arhiva

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR