Da li je vaš krak dobio ime ulice? Nazivi ulica – stari i novi na teritoriji Beograda

0
1357
NextWEB hosting
NextWEB hosting

I dok su novoizgrađene saobraćajnice dobile potpuno nove nazive (npr. Bulevar Vudroa Vilsona), mnogo je veći broj onih čiji su delovi samo preimenovani i sada predstavljaju zasebne ulice koje očekuje delimična ili čak potpuna prenumeracija (npr. Pijarona de MondeziraMarinka MadžgaljaVlade Divljana i dr.).

Iako u većini ovih ulica nove ulične table još uvek nisu postavljene, odluke o novim nazivima stupile su na snagu, obaveštenja građanima pristižu u poštanske sandučiće, a očekuje se da će u narednim mesecima biti ozvaničene i na terenu.

Uvid u najnovije izmene u indeksu ulica možete steći jednostavnim unošenjem željenog naziva ulice u polje pretrage pri čemu će, u slučaju da izmena postoji, oba naziva biti preporučena (npr. Bački ilovik).


 

Podsećamo, nakon što je Republički geodetski zavod 2018. godine ustanovio da čak 3 miliona građana Srbije nema adekvatnu kućnu adresu, odnosno živi u ulicama bez kućnog broja, a neretko i bez samog naziva ulice, pokrenut je veliki nacionalni projekat ažuriranja Adresnog registra na nivou čitave države.

Cilj projekta je unapređenje sistema funkcionisanja državne uprave, ali i svakodnevnog života građana koji su do sada, zbog nejasno definisane adrese, neretko imali administrativnih problema ili poteškoća u komunikaciji sa privatnim ili javnim službama poput pošte, policije, hitne pomoći, vatrogasne ili kurirske službe.

Odluka o imenovanju ulica i njihovoj numeraciji prepuštena je lokalnim samoupravama, a postupak izmene i dodeljivanja naziva ulicama koje to nisu imale već uveliko traje. Od približno 100 000 ulica na nivou cele Srbije za koje je utvrđeno da nema naziv, do sada je imenovano oko 25 000.

Promene naziva ulica usloviće i potrebu za promenom ličnih dokumenata, u prvom redu ličnih karata, a ovaj postupak obaviće se o trošku države. Kako se promena naziva ulice i prenumeracija ne smatraju fizičkom promenom prebivališta, građani nisu u obavezi da vade nove pasoše i saobraćajne dozvole.

PlanPlus će i ubuduće pratiti sve promene naziva, ažurirati ih po prioritetu, te obaveštavati korisnike o najnovijim izmenama na mapi.

Izvor Plan Plus

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR