Počelo „Zeleno leto” u Vinči

0
962
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Dan_Dunava_vincaObeležavanje Dana Dunava u Beogradu počelo je na platou ispred Arheološkog nalazišta Vinča. Turističko društvo Grocka i UG „Pokretač”, uz pomoć Centra za kulturu Grocka, Predškolske ustanove „Lane” i Dramskog studija „Grocka”, prikazali su okupljenima na koji način deca i mladi vide rešavanje problema zagađenosti životne sredine. Kompletan projekat odobrio je i podržao Sekretarijat za zaštitu životne sredine.

– Život uz reku uvek je podrazumevao aktivan odnos čoveka i prirode, pa se tako i ideja ove manifestacije vodi za tim da se široj javnosti ukaže na vrednosti i značaj uključivanja u promociju i očuvanje prirodnih bogatstava Dunava. Samo zajedničkim naporima, uz podeljenu odgovornost, možemo doprineti postizanju evropskih standarda u oblasti zaštite voda i životne sredine, čuvajući na taj način Dunav za buduće generacije – poručila je Marija Grubačević, pomoćnica gradskog sekretara za zaštitu životne sredine.

Ove godine Turističko društvo Grocka odlučilo je da se ukazivanje na probleme i načine rešavanja zaštite vodotoka i životne sredine ne završi jednodnevnom manifestacijom. „Zeleno leto” u Vinči trajaće do 17. septembra, sa brojnim akcijama i programima. Sledeće nedelje organizuje se trasiranje pešačkih staza kroz voćnjake i vinograde Grocke. Nastavlja se sa obeležavanjem kritičnih mesta na kojima se stvaraju „divlje” deponije, gde će se uz pomoć učenika osnovnih i srednjih škola postavljati table sa porukama da se ta mesta ne koriste za odlaganje otpada. U avgustu se organizuju dve izložbe. Tema prve izložbe biće zaštita vodotoka Dunava i njegovih pritoka, a zasniva se na pozitivnim iskustvima podunavskih zemlja. Druga izložba biće posvećena reciklaži otpada na pozitivnom iskustvu nordijskih zemalja. Svakog meseca biće organizovani i prateći programi, poput pozorišnih programa i koncerata. Svi programi su planirani da se organizuju na obali Dunava ispred Arheološkog nalazišta „Vinča” u Vinči, rekla je za Beoinfo Miroslava Pavlović, predsednica UG „Pokretač”, koji je partner u ovom projektu.

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR