U Rančićevoj kući u petak i subotu „Saborovanje 2012”

0
493

saborovanje_v

Centar za kulturu Grocka organizuje tradicionalnu, osmu po redu, manifestaciju „Saborovanje 2012″, koja će se održati sutra i prekosutra, 6. i 7. jula, u Rančićevoj kući (Majevička 9) Centra za kulturu Grocka. Program se sastoji od četiri celine: izložbe, koncerata, festivala etnografskog filma i etnobazara. Cilj manifestacije je očuvanje tradicije, a njen pokrovitelj je Sekretarijat za kulturu.

Izložba mozaika Ljubinke Bube Đurđević biće otvorena sutra u 20 časova. Buba Đurđević je 1947. godine diplomirala na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, nakon čega je magistrirala na konzervaciji porcelana na primeru evropskog porcelana 19. veka. Mozaici i skulpture koje izlaže u Centru za kulturu Grocka predstavljaju ujedinjeno iskustvo koje je stekla radom u Narodnom muzeju u Beogradu kao restaurator, u Holivudu kao restaurator antikviteta i saradnjom sa aukcijskim kućama Christy, Sotheby i drugima, u pripremi umetničkih predmeta za prodaju.

U 20.30 časova počinje koncert Vasil Hadžimanov benda i Vasilise. Vasil Hadžimanov, kompozitor, klavijaturista i aranžer, predstavlja jednog od najperspektivnijih mladih muzičara. Potiče iz porodice priznatih umetnika, Senke i Zafira Hadžimanova. Svoj talenat nadogradio je na muzičkom univerzitetu Berkli u Bostonu. Bend je oformljen 1997. godine i u svojoj muzici objedinjuje džez i etnomuziku. Brankica Vasić ili Vasilisa peva izvorne narodne pesme sa područja Kosova i Metohije i Makedonije, u savremenim aranžmanima. Završila je muzičku akademiju, pevala u horu Radio Beograda, u ,,Kolegijumu muzikumu”, učila od Mladena Jagušta.

Koncert pevačkih etnogrupa održaće se u subotu, 7. jula, u 20 sati. Urednik programa koncerta je dr Jelena Jovanović, naučni saradnik Muzikološkog instituta SANU. Na koncertu će nastupiti sedam grupa, predstavnika starije i novije, vokalne i instrumentalne tradicije iz jugozapadne Srbije, Šumadije i Vojvodine: KUD „Brvenica” iz Raške, ,,Zvuci Podgrmeča” iz Mladenova, ,,Crnućanke” iz Šumadije, solistkinja Suzana Stojičević, ,,Vukosovčanke” iz Aranđelovca, ,,Jelek” iz Grocke i grupa iz Zrenjanina.

U saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu u 22 sata počinje Festival međunarodnog etnološkog filma, Retrospektiva 2011, u okviru kog će biti prikazano devet filmova.

Oba dana tokom programa otvoren je Etnobazar, u okviru kog će biti prodajne izložbe rukotvorina, kako tradicionalne garderobe i upotrebnih predmeta tako i onih inspirisanih savremenom modom i enterijerom.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR