Prvi sudski izvršitelji položili zakletvu

0
682
NextWEB hosting
NextWEB hosting

BEOGRAD – Prvi sudski izvršitelji u Srbiji danas su položili zakletvu u Palati pravde i time je njih 39 danas zvanično stupilo na dužnost.

Ispit za sudske izvršitelje položile su ukupno 64 osobe, a zakletvu je danas pred ministarskom pravde Snežanom Malović položilo 39.

Zakonom je predviđeno da bude 334 sudska izvršitelja odnosno jedan na 25.000 stanovnika, a uskoro će zakletvu položiti svi koji su položili i ispit.

Malović je agenciji Beta rekla da sudski izvršitelji nisu uterivači dugova, već osobe na koje je država prenela svoja ovlašćenja za naplatu dugova.

„Oni će raditi u skladu sa zakonskim ovlašćenjem i njihov rad će kontrolisati sudovi, Ministarstvo pravde i Komora izvršitelja“, navela je Malović.

Ona je poručila da će se izvršenje sudskih postupaka sada meriti danima u nedelji odnosno da neće trajati do 560 dana kao ranije.

Upitana na koji način će rad sudskih izvršitleja uticati na socijalno ugrožene kategorije stanovništva Malović je odgovorila da će se i tome voditi raccuna i da je pri kraju izrada zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

„Vladao je nakaradni sistem u kom su ranije građani pozivani da ne plaćaju račune, a to nije moguće u demokratskoj i uređenoj državi“, istakla je ministarka.

Prvi profesionalni izvršitelji počeće da sprovode sudske odluke po kojima će od dužnika biti naplaćivana dugovanja za komunalne usluge, mobilnu telefoniju ili parkiranje vozila, a oni se neće baviti porodičnim i radnim sporovima.

Sudska izvršiteljka iz Sremske Mitrovice Jelena Miković rekla je da građani nemaju razloga da se plaše sudskih izvršitelja.

„Nemamo čarapu na glavi, nemamo oružje, imamo svoje porodice“, kazala je Miković i dodala da ona ima veliko iskustvo u sudskim izvršenjima.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR