Američka mornarica do 2020. većinom u Pacifiku

0
723
NextWEB hosting
NextWEB hosting

SINGAPUR – SAD će do 2020. razmestiti najveći deo svoje pomorske flote u Tihom okeanu, u okviru nove vojne strategije usmerene prema Aziji, izjavio je danas u Singapuru američki sekretar dobrane Leon Paneta.

To je saopšteno u trenutku kada je u azijsko-pacifičkom regionu prisutna sve veća bojazan zbog Kine, koja povećava ulaganje u vojsku i afirmiše se u sektoru odbrane.

Odluka SAD da uputi više brodova prema Pacifiku paralelno sa vojnim partnerstvima u regionu sastavni je deo „promišljenog“ napora čiji je cilj jačanje uloge SAD u regionu koji je od ključnog značaja za budućnost Amerike, kazao je Paneta.

On je precizirao da će „do 2020. mornarica odnos svojih trupa, koji je trenutno oko 50-50 odsto između Pacifika i Atlantskog okeana, povećati na 60 prema 40 odsto u korist Pacifika – računajući šest nosača aviona, kao i većinu brodova i podmornica“.

Američka mornarica raspolaže sa 285 plovila, od čega se većina trenutno nalazi u Pacifiku.

Vašington planira i intenziviranje vojnih vežbi u pacifičkom regionu.

Paneta tvrdi da takva strategija ne predstavlja izazov za Kinu i da dve zemlje imaju zajednički interes na polju unapređenja bezbednosti i trgovine u pacifičkom regionu.

Kina je, ipak, odmah reagovala, putem agencije Sinhua, poručivši da nije trenutak za „pravljenje talasa“ u južnom delu Kineskog mora, u kojem se vode teritorijalni sporovi i kritikujući „koncept ‘kineske pretnje’ po slobodu plovidbe u južnom delu Kineskog mora“.

Početkom januara, američki predsednik Barak Obama predstavio je novu strategiju odbrane kojom je Azija, umesto Evrope, uz Bliski istok postala strateški prioritet SAD.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR