Monitoring: Listovi na mađarskom naklonjeni SVM

0
774
NextWEB hosting
NextWEB hosting

NOVI SAD – Tokom predizborne kampanje, štampa na mađarskom jeziku u Vojvodini najviše prostora posvetila je Savezu
vojvođanskih Mađara (SVM), pokazali su rezultati medijskog monitoringa, koje objavljuje informativni portal Autonomija
(www.autonomija.info).

Ta stranka imala je 34 odsto zastupljenosti u nedeljniku „Het nap“, oko 31 odsto u dnevnom listu „Mađar so“ (Magyar Szo), i oko 17 odsto u izdanju „Edeš othon“ (Edes Otthon).

„Edeš othon“ jednom nedeljno izlazi kao dodatak na mađarskom jeziku u dnevnom listu „Blic“, a listovima „Het nap“ i „Mađar so“ osnivač je Nacionalni savet Mađara.

Monitoringom je ustanovljeno da je „Edeš othon“ pokazao pokušaj uravnoteženijeg izveštavanja o političkim partijama, kako unutar celovite stranačke scene, tako i unutar zasebne grupacije mađarskih partija, dok su preostala dva lista favorizovala SVM.

„SVM u ovim listovima (Mađar so i Het nap) ima izrazito povlašćen tretman, a njihovo izveštavanje je neuravnoteženo i pristrasno u korist te stranke“, navodi se u obrazloženju rezultata monitoringa.

Od ukupno šest postojećih mađarskih partija, SVM je u „Mađar sou“ zastupljen sa blizu 78 odsto, a u „Het napu“ sa blizu 98 odsto.

Demokratska stranka je, posle SVM, pojedinačno najzastupljenija u izveštavanju „Mađar soa“ i „Het napa“, ali je očigledno bila tretirana kao glavni politički suparnik SVM-a, imajući u vidu i da je u ovim listovima ubedljivo najviše pominjana u negativnom kontekstu, piše u obrazloženju.

Medijski monitoring obavljen je u periodu izmedju 7. aprila i 3. maja ove godine.

Autonomija je informativni portal Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR