U predškolskoj 16.000 mališana

0
629
NextWEB hosting
NextWEB hosting

predskolci

OSIM đaka prvaka, u septembru će u školu, ali onu malu, krenuti i mališani koji imaju između pet i šest i po godina. U beogradskim vrtićima će oko 16.000 najmlađih pohađati pripremni predškolski program, od kojih je će njih 6.244 biti u četvoročasovnom programu pripreme za školu, koji finansira Ministarstvo prosvete. To su mališani, koji ranije nisu išli u obdanište.

Prema rečima Ljiljane Jovčić, sekretara za dečju zaštitu i obrazovanje, pripremni predškolski program podrazumeva celodnevni i četvoročasovni program. Mališani koji se već nalaze u vrtiću obuhvaćeni su „nastavom“ tokom celog dana, dok će oni koji tek od septembra kreću imati četvoročasovnu pripremu u trajanju od najmanje šest meseci.

PROGRAM OBAVEZAN OD 2006. GODINE

PRIPREMNI predškolski program je obavezan od 2006. godine i potvrda o pohađanju predstavlja uslov za upis u prvi razred osnovne škole. Ovaj program traje od septembra do juna, a roditelji mogu sami izabrati vrtić u kome će se deca pripremati za polazak u školu. Za formiranje jedne vaspitne grupe neophodno je najmanje pet mališana.
– Svrha pripremnog predškolskog programa nije da decu nauči da čitaju i da pišu, već da ih, kako i sam naziv kaže, pripremi za polazak u školu i sve ono što ih očekuje – kaže Lidija Hutović, direktor Predškolske ustanove „Čika Jova Zmaj“ na Voždovcu. – Vaspitači ih uče da prepoznaju slova, usavršava se njihova grafomotorika, podstiče se logičko-kritičko mišljenje, razvija se koncentracija i uče se različite veštine.

Pripremni predškolski program u trajanju od četiri sata je besplatan, tako da su predškolske ustanove dužne da roditeljima čija deca su u celodnevnom programu, umanje račune za iznos koji plaća nadležno ministarstvo. Oni koji su u svakodnevnom kontaktu sa najmlađima kažu da je predškolcima koji prvi put kroče u vrtić, potrebno privikavanje.

– I njima je potrebno da se prilagode na novu sredinu, jer su navikli da borave u jednom određenom krugu ljudi – objašnjava Hutović. – Kroz socijalizaciju uče se prihvate novu sredinu i drugare, da kažu ono što misle, da razvijaju samopouzdanje. Primetna je razlika između njih i mališana koji već idu u obdanište, jer su oni mnogo otvoreniji, komunikativniji, imaju više samopoštovanja i samopouzdanja.

NAJVIŠE DECE NA PALILULI I ČUKARICI

PREMA podacima Sekretarijata za dečju zaštitu, najviše mališana u četvoročasovnom pripremnom programu krenuće u PU „Boško Buha“ na Paliluli – 700. Slede predškolske ustanove Čukarica – 655, „Perka Vićentijević“ u Obrenovcu – 615, „Dr Sima Milošević“ u Zemunu – 601… Najmanje ih je u PU „Savski venac“ – 14, „Dečji dani“ Stari grad – 40 i PU „Vračar“ – 45.

Izvor. Novosti.rs

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR