Zbog niskog vodostaja nasukani splavovi

0

NextWEB hosting
NextWEB hosting

nizak-vodostaj

SPLAVOVI, čamci, pa i neki brodovi nasukani u mulju korita Dunava i Save svakim danom sve su dalje od vode, a peščani sprud na Lidu, na radost kupača, sve je duži i duži. Takva slika očekuje se i narednih dana, a prema prognozama iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda ozbiljnog povećanja vodostaja na Dunavu i Savi neće biti u skorije vreme.

Ovakva sitacija u avgustu davno nije zabeležena, mada stariji Beograđani pamte i niže vodostaje, pa i doba kada je Sava mogla da se pregazi. Dunav je ovih dana kod Zemuna dostigao kotu od 209 centimetara, i očekuje se njegov dalji pad. Situacija na Savi, u prestonici, je još gora, a merna stanica je zabeležila nivo od svega 156 centimetara. Minimalni vodostaj za avgust na Dunavu i Savi iznosi 103 cm, odnosno 51 cm, dok su proseci oko 227 i 225 cm.

Prema rečima, Slavomira Stevanovića, savetnika direktora RHMZ za hidrologiju, ovakva situacija se očekuje i narednih dana.

– Izvesno je da se Sava nalazi u granicama apsolutnog minimuma, dok je situacija sa Dunavom bolja i on nije ni blizu apsolutnog minimuma – kaže Stevanović. – Dunav se, srećom, ne formira od voda u Srbiji, već onih u Evropi, a tamo je ipak bilo nešto više kiše.

On naglašava i da u narednih 15 dana u Srbiji neće biti padavina, bar ne onih značajnijih. Padavine predviđene za kraj ove nedelje biće samo „kap vode u moru“, odnosno oko pet litara po kvadratnom metru.

– Da bi ta voda stigla do reka mora prvo da napoji zemlju koja je posle ovolike suše žedna vode – kaže Stevanović.

Iako sa raznih strana stižu upozorenja da je plovidba ugrožena, odnosno da su vodostaji ispod plovidbenog minimuma u Lučkoj kapetaniji u Beogradu kažu da to ne izgleda tako kako zvuči.

– Plovidba na Dunavu i Savi se odvija normalno – kaže kapetan Branislav Miletić, šef Lučke kapetanije u Beogradu. – Nizak plovidbeni nivo znači samo da je potrebno pažljivije upravljati brodovima, voditi računa o njihovom gazu i slično. U Beogradu na Savi i Dunavu nema nikakvih problema, a nešto lošija situacija je kod Apatina i Čuruga.

PLOVIDBA NA ODGOVORNOST KAPETANA
REPUBLIČKI hidrometeorološki zavod Srbije poslao je upozorenje brodarima da su na Dunavu od Bezdana do Smedereva, na Savi od Sremske Mitrovice do Beograda i na Tisi kod Titela vodostaji ispod niskog plovidbenog nivoa.

U ovim situacijama, prema rečima nadležnih, saobraćaj se odvija na odgovornost kapetana i kompanija u čijem vlasništvu su brodovi.

NAJVIŠE 2006. – NAJNIŽE 1947.
ZANIMLjIVO je i da su apsolutni maksimumi istog dana mereni na obe reke. Najviši vodostaji na obe velike beogradske reke, Dunavu i Savi, zabeleženi su 16. aprila 2006. Dunav je tada dostigao kotu od 783 cm, dok je Sava narasla na 738 cm. Apsolutno najniži vodostaj na Dunavu izmeren je 25. novembra 2011. i iznosio je -7 cm, dok je na Savi -166 cm izmeren 20. oktobra 1947. godine.

Izvor: Novosti

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR