Bezbednija ishrana dece u vrtićima

0
801
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Grad Beograd finansirao je izgradnju savremene centralne kuhinje na Topčiderskom vencu, u kojoj se svakodnevno pripremaju obroci za više od 1.500 mališana koji borave u vrtićima na Savskom vencu. Na teritoriji grada trenutno postoji 47 centralnih kuhinja za pripremanje kompletnih obroka za mališane, a uz mladenovačku, ovo je druga centralna kuhinja koja je namenski građena. U sklopu gradnje novih vrtića „Carić” i „Veseljko”, svoje centralne kuhinje dobile su i opštine Čukarica i Grocka i sve su opremljene u skladu sa Hasap metodom. To podrazumeva niz striktnih sanitarno-higijenskih propisa, počev od dopremanja i skladištenja hrane, do pripreme i izdavanja hrane i uklanjanja otpada.

Nova kuhinja na Savskom vencu opremljena je najsavremenijim aparatima od inoksa, poseduje prostoriju za pripremu poslastičarsko-pekarskih proizvoda, sudomašinu za pranje transportnog posuđa, prostran magacinski prostor, zasebnu perionicu, kao i poseban blok za pripremu hrane za bebe od šest do 12 meseci, takozvanu mlečnu kuhinju.

Glavna kuvarica Ljiljana Miljković već 39 godina svakodnevno priprema hranu za mališane koji borave u vrtićima na Savskom vencu. Iako je stekla uslov za penziju, sačekala je da proradi nova kuhinja.

– Još se navikavamo na nove aparate, ali se na dobro čovek lako navikne. Ovo zaista ne može da se meri sa našom starom kuhinjom, sada se hrana priprema kvalitetnije, brže i mnogo lakše – objašnjava Ljiljana.

A da hrana koju deca jedu u ovim vrtićima bude energetski visoko vredna, ali i prijemčiva za oko, brine se nutricionista i rukovodilac ove centralne kuhinje Katarina Peljević, koja sastavlja zdrave jelovnike za decu sa Savskog venca. Tako će oni sutra za doručak dobiti mleko, namaz od pečenice i hleb, za užinu će pojesti pitu sa sirom, a za ručak pasulj sa suvom slaninom i salatu od kupusa, dok će u 15.30 časova pojesti voće.

– Naš jelovnik u vrtićima podmiruje 75 odsto od ukupnih dnevnih energetskih potreba dece i naša uloga je da u najranijem uzrastu stvorimo navike da deca konzumiraju hranu koju inače ne jedu kod kuće – kaže Peljevićeva.

Gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Ljiljana Jovčić istakla je za Beoinfo da u saradnji sa Gradskim zavodom za javno zdravlje, Komisija za unapređenje ishrane sastavlja jedinstvenu listu različitih namirnica, od kojih se potom sastavljaju jelovnici po predškolskim ustanovama. Tako su meniji u beogradskim vrtićima postali bogatiji za hranljive namirnice, poput sočiva, brokolija, pšeničnih klica, hladno ceđenog maslinovog ulja…

– Stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje vrše sveobuhvatan nadzor nad preventivno-zdravstvenom zaštitom u svim predškolskim ustanovama na teritoriji grada Beograda, a u okviru zajedničkog programa „Zdrav vrtić”, naši predškolci od najranijeg uzrasta stiču osnovne higijenske navike. Oni su i naši pravi partneri kad je reč o savetodavnom radu, bilo da je reč o prevenciji različitih vrsta infekcija ili bolesti, neodumica oko upotrebe klima u letnjem periodu ili peščanika u dvorištima vrtića. Oni takođe metodom slučajnog uzorka vrše i hemijsko-bromatološku analizu obroka koje deca dobijaju u našim vrtićima, kako bi se utvrdilo da li je obrok napravljen prema normativima koje oni propisuju. Njihovi stručnjaci zaduženi su i za uzimanje briseva sa radnih površina u centralnim i distributivnim kuhinjama i svih onih površina koje svakodnevno imaju konatakt sa hranom – istakla je Jovčićeva.

Osim redovnih kontrola koje vrši Gradski zavod za javno zdravlje, u svim predškolskim ustanovama sekretrijat je angažovao i više sanitarne tehničare. Tako je za kontrolu celokupne higijene u centralnoj kuhinji na Savskom vencu zadužena Divna Lukezić, a njen posao podrazumeva i prijem i kontrolu skladištenja svih namirnica, sipanje pripremljenih jela u posude za transport, kao i pravilno služenje hrane deci.

Kako bi hrana pripremljena u centralnim kuhinjama bezbedno stigla i do vrtića, sve predškolske ustanove na teritoriji grada poseduju i specijalizovana vozila za distribuciju hrane, koja imaju mogućnost adekvatne regulacije temperature i time onemogućavaju da se hrana na visokim temperaturama pokvari.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR