Uručene nagrade grada Beograda

0
838
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić uručili su danas Nagradu grada Beograda za 2012. najboljim stvaraocima i pojedincima u glavnom gradu. Uručenju nagrada prisustvovali su članovi Gradskog veća, predstavnici Gradske uprave, javnih i komunalnih preduzeća grada, istaknuti javni i kulturni radnici.

Dragan Đilas čestitao je dobitnicima podsećajući da su ih ugledni i uvaženi ljudi, kao članovi komisija, izabrali za najbolje među skoro dva miliona građana Beograda.

– Velika je čast u ovakvom gradu, sa ovoliko kvalitetnih, dobrih, pametnih i sposobnih ljudi, biti izabran za najboljeg u svojoj oblasti. Na vama je i odgovornost da nastavite svoj rad, da i dalje osvajate medalje, pišete, komponujete, kreirate. Zahvaljujući vašem radu postaćete uzori mladim ljudima koji danas tek uče škole i odlučuju čime će se u životu baviti i pružićete im mogućnost i priliku da pokušaju da vas jednog dana stignu i prestignu. To će biti dokaz da naš grad raste i razvija se i da su njegov najveći kvalitet ljudi. Čestitam vam, želim da budete ponosni i da i dalje pronosite ime našeg divnog grada svuda gde se budete nalazili – rekao je gradonačelnik Đilas.

U ime nagrađenih, gradu Beogradu zahvalili su Milica Mandić, dobitnica Nagrade grada Beograda za sport, i Tanja Dragić i Željko Dimitrijević, dobitnici Nagrade za herojsko delo i osvajači zlatnih medalja na Paraolimpijskim igrama u Londonu prošle godine.

– Uvek je lepo kada neko prepozna, ceni i poštuje vaš rad, trud, zalaganje i rezultat. Na nama je da nastavimo da se trudimo i da ovo priznanje opravdamo rezultatima – istakla je Milica Mandić, osvajačica zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

Željko Dimitrijević istakao je da mu je velika čast što pripada nagrađenima.

– Hvala gradu Beogradu za Nagradu za herojsko delo i na svemu što radi za osobe sa invaliditetom u sportu. Mi ćemo i dalje davati maksimum i truditi se da budemo najbolji u onome što radimo – rekla je Tanja Dragić.

Dobitnik nagrade za društvene i humanističke nauke Miroslav Jovanović naglasio je da mu ovo priznanje predstavlja veliki podsticaj u daljem radu, kao i da će nastaviti da doprinosi razvoju nauke u našem gradu i Srbiji.

– Nagrada grada Beograda je velika obaveza, jer su dobitnici „pod lupom”, to jest očekuje se da više ne silaze ispod nivoa koji su dostigli. Zadovoljstvo je nemerljivo, a zahvalnost što sam je dobio osećam i prema svima koji su radili na filmu „Ustanička ulica” – rekao je Miladin Čolaković, dobitnik Nagrade za fotografiju u ovom dugometražnom igranom filmu.

Olga Kostrešević naglasila je da joj je posebno drago što Nagradu za književnost i prevodno stvaralaštvo dobija prevodilac.

– U poslednje vreme se sa pojedinih mesta čuje da književno prevodilaštvo nije umetnost, a ova izuzetna nagrada je najbolji dokaz da ono to ipak jeste – rekla je Olga Kostrešević.

Urednik dnevnih novina „Blic” Ivan Mrđen nagradu je dobio za kreativan doprinos u informisanju građana glavnog grada Srbije.

– Zahvalan sam gradu Beogradu na ovom izuzetnom priznanju, koje na najbolji način vrednuje ono što sam u poslednjih deset godina uradio u „Blicu”. Posebno mi je drago što sam ovom poslu naučio veliki broj mladih ljudi, koji danas rade u našoj i drugim redakcijama u Beogradu. Oni danas sa ponosom pričaju kako sam im vraćao tekstove i tražio da pišu bolje – istakao je Mrđen.

Pronalazač i inovator Boriša Milekić nagradu je dobio za pronalazak „Ekorobot – uređaj za čišćenje ventilacionih kanala”.

– Može li se ijedno priznanje meriti sa ovim, koje dodeljuje grad sa dva miliona ljudi? Nadam se da će me u ovom poslu uspešno naslediti mladi ljudi, pre svega iz tima koji smo oformili u Srpskoj akademiji inovacionih nauka – rekao je Milekić.

Arhitekta Predrag Milutinović, autor projekta Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju „Sunce”, priznaje da je ovu nagradu uvek priželjkivao.

– Velika je čast dobiti Nagradu grada Beograda i tako potvrditi da radite ono što koristi svim Beograđanima, kao i da vam je grad omogućio da radite za njegovu dobrobit. Nagrada mi posebno znači zato što u vremenu u kom su devalvirane mnoge vrednosti pokušavamo da vratimo veru u ono što je za ljude najvažnije – rekao je Milutinović.

Julija Orozović, dobitnica nagrade „Svetislav Stojanović”, trideset godina radi u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu „Kotež”.

– Ova nagrada mi mnogo znači, predstavlja veliko iznenađenje jer joj se nisam nadala. Ljudi smatraju da je ovaj posao težak, ali meni on ne pada teško jer ga zaista volim – istakla je Julija Orozović.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR