Rešava se sudbina gradonačelnika

0
695
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Odborničke grupe SNS i DSS predaće prvog dana nove radne sedmice Predlog za razrešenje gradonačelnika Beograda Dragana Ðilasa, a za 15 časova zakazana je i sednica Predsedništva naprednjaka na temu smene vlasti u gradu. Načelan dogovor o smeni Dragana Đilasa s mesta gradonačelnika Beograda u ponedeljak bi trebalo da bude pretočen i u konkretan redosled poteza.

Kako je rekao šef odborničke grupe SNS u beogradskom parlamentu Aleksandar Jovičić, Predlog za razrešenje je u skladu sa Statutom grada, a argumenti za njega su potpuno jasni – neracionalno trošenje novca Beograđana, ogromna prezaduženost, dovođenje javnih preduzeća u finansijski kolaps…

Sednica Predsedništva SNS zakazana je za 15 sati, na njoj će naprednjaci doneti odluku o Beogradu, i o njoj obavestiti javnost, najavljeno je ranije iz SNS.

Predstavnici SPS i SNS najavili su u subotu da će tokom vikenda razgovarati i doneti konačnu odluku o promeni vlasti u prestonici.

Kako pišu Večernje novosti, na stolu su i dalje dva scenarija – uvođenje privremenih mera ili formiranje nove vladajuće koalicije koja bi Beogradom upravljala najduže pola godine, do marta. Prema informacijama tog lista, druga varijanta se ozbiljnije razmatra, mada su u centralama stranaka svesni da je teže izvodljiva.

Prinudna uprava posle Đilasove smene, uz sve „vratolomije“, mogla bi da potraje najduže četiri meseca, što znači da bi se birališta otvorila krajem januara. Osim zbog zimskog perioda, termin je nezgodan i zato što bi se u trku za beogradsku vlast krenulo dok nisu okončani lokalni izbori na KiM i usred važnih poslova oko evrointegracija.

Socijalisti, koji priželjkuju prekompoziciju vlasti, spremni su da budućeg odbornika Miloja Živanovića kandiduju za predsednika Skupštine grada umesto Aleksandra Antića. Čitav plan, ipak, zavisi od DSS, bez čijih glasova nema ni prekompozicije. Iz Koštuničine stranke i dalje šalju signale da su spremni za rušenje Đilasa s mesta gradonačelnika, a da potom razgovaraju o svemu ostalom.

Potpredsednik SPS Branko Ružić rekao je u subotu da će SPS i SNS razgovarati o promeni vlasti u Beogradu i da će u naredna dva-tri dana javnosti biti poznato hoće li u glavnom gradu doći do rekonstrukcije vlasti ili do novih izbora.

Na pitanje novinara koja je opcija izglednija, da li vanredni izbori ili rekonstrukcija, Ružić je rekao da na to pitanje neće da odgovori niti da se bavi hipotezama, dodavši da su u pitanju nijanse o kojima će biti reči narednih dana.

Lider demokrata i gradonačelnik Beograda Dragan Ðilas rekao je, prošle sedmice, da se DS ne plaši izbora ni u Beogradu, ni u bilo kom gradu.

On je pozvao političke protivnike da podrže predlog izmene zakona o načinu izbora gradonačelnika i predsednika opština čime bi se omogućilo da se gradonačelnici biraju direktno.

DS je najavila i da će pozvati Beograđane na miran protest, ako u Skupštini grada bude pokrenuta inicijativa za smenu Ðilasa.

Skupština grada Beograda zakazana je za utorak 24. septembra.

autor: VPS izvor: Novosti/Tanjug/Novi magazin

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR