Amerikanac u Grockoj: James Deutsch iz Smitsonijan muzeja

0
1387
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Centar za kulturu Grocka je u petak 29.11.2013. godine posetio gospodin James Deutsch iz američkog Smitsonijan kompleksa muzeja. Smitsonijan (Vašington) je danas najveći svetski muzej i istraživački kompleks, koji se sastoji od 19 muzeja i galerija, Zoološkog parka i devet istraživačkih objekata. Osnovan je 1846. godine.
Misija Smitsonijana je rad na unapređenju i širenju znanja, a dugoročna vizija je oblikovanje budućnosti kroz čuvanje kulturne baštine.

V.d. direktora Centra za kulturu Grocka Bojan Milosavljević je pozvao kustosa Smitsonijana da, u okviru svoje kratke posete Beogradu, poseti i Grocku kao mesto koje poseduje bogatu kulturnu baštinu iz svih perioda života naselja.

Ovom prilikom smo američkog kustosa poveli u obilazak samog naselja Grocka. Počeli smo od OŠ „Ilija Garašanin“ i izložbe „Vekovi Beograda (IX-XX)“ Istorijskog arhiva Beograda koja u okviru programa Putujuće izložbe obilazi škole na našoj opštini, ali i učeničkih radova sa Kreativne radionice grafita i murala koji ukrašavaju zidove škole.
Nakon posete školi James Deutsch je imao jedinstvenu priliku da se upozna sa narodnom arhitekturom Grocke i Srbije starom više stotina godina. To su čuvene gročanske stare kuće, među kojima su, pored Rančićeve, i Nišlićeva kuća, Savića mehana, Kafana Stara Grocka, Vlajkovićeva kuća… Video je u najstrožem centru naselja i jednu od ukupno dve beogradske ambijentalne celine, Gročansku čaršiju, a nakon razgledanja naših starih kuća šetnju smo produžili i do Dunavskog keja, gde smo se ugrejali uz tople zimske napitke.

Tokom šetnje Grockom gosta iz Amerike upoznali smo sa brojnim Gročanima, tako da je gospodin James stekao i lep utisak o našim naravima i sugrađanima. Od Grocke je još imao vremena da vidi današnji Manastir Rainovac iz 18. veka, i Arheološko nalazište u Vinči koje spada u svetsku, a ne samo domaću kulturnu baštinu. Kustos iz Smitsonijan muzeja je posetu Srbiji istog dana nastavio obilaskom Istorijskog arhiva Beograda, čiju izložbu „Vekovi Beograda (IX-XX)“ trenutno možemo videti u osnovnim školama u Grockoj.

Smitsonijan muzej je poznat, između ostalog, i po svom festivalskom programu. Kustos James Deutsch radi u okviru Centra za Narodnu umetnost i kulturno nasleđe Smitsonijana, koji u saradnji sa UNESCO-m organizuje festival kulturne baštine posvećen kulturnom nasleđu i njegovom očuvanju. U okviru ovog festivala kroz nastupe, zanatske demonstracije, interaktivne diskusije, proslave zajednice i obrazovne aktivnosti , umetnici i intelektualci različitih profila kao što su muzičari, pripovedači, pevači, plesači, zanatlije, poznavaoci jezika, edukatori i ostali kulturni praktičari razmenjuju svoje znanje, umetnost i tradiciju naroda iz kojih potiču, u naporima da se kulturno nasleđe sačuva od nestanka i zaborava.

tekst: Zorica Atić
https://plus.google.com/u/0/102994052822557675220

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR