Lavanda u službi lepote: Briše bore, perut i ublažava opekotine

0
813
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Ova ljubičasta biljka blagotvorno deluje na kožu, uništava bakterije i odličan je lek protiv akni. Pomaže kod nesanice, podstiče rast kose i smanjuje napetost i stres.

Borac protiv akni

Lavanda je odličan lek protiv akni jer deluje antiseptički i protivupalno čime sprečava dalje širenje infekcije. Ona uništava bakterije koje uzrokuju akne i smanjuje crvenilo te otekline. Dovoljno je na vaticu naneti nekoliko kapi eteričnog ulja lavande od i njime očistiti lice. Postupak se preporučuje ponoviti dva puta na dan, odnosno ujutro i uveče pre spavanja.

Ublažava opekotine od sunca

Osim što pomaže kod akni, lavanda ublažava i opekotine od sunca. Najbolje je u šoljicu hladne vode staviti 10 kapi eteričnog ulja lavande. Na svaku dodatu šoljicu vode ide dodatnih 10 kapi ulja. Nakon toga u mešavinu treba staviti gazu i napraviti hladni oblog te ga staviti na opečeno područje. Ulje će smiriti svrab, crvenilo i otekline.

Saveznik u borbi sa borama

Lavanda smanjuje napetost i poboljšava cirkulaciju što znači da koža dobija dovoljno kiseonika nephodnog za mladolik izgled. U borbi sa borama može pomoći maska od belanaca i lavande. Treba samo pomešati 1 belance sa tri kapi eteričnog ulja lavande. Nakon toga masku treba naneti na lice i ostaviti 20 minuta pre nego li je isperete mlakom vodom.

Nekoliko kapi ulja od lavande za bolji san

Ova ljubičasta biljka smanjuje napetost i opušta organizam što je čini idealnim preparatom za spavanje. Ona pomaže kod nesanice i zbog nje se pre utone u san. Preporučuje se s lavandom poprskati posteljinu par minuta pre spavanja. Sprej možete napraviti kod kuće, a potrebno je samo pomešati pola šoljice destilovane vode sa 5-6 kapi eteričnog ulja.

Čisti perut i podstiče rast kose

Lavanda uništava perut i uši, poboljšava teksturu kose i poboljšava rast kose. Na vlasište je najbolje umasirati 15 kapi eteričnog ulja lavande i dve kašike maslinovog ili bademovog ulja. Mešavinu ulja prethodno treba ugrejati u mikrotalasnoj pećnici oko 10 sekundi. Nakon što nanesete ulja, ostavite ih da deluje oko sat vremena i potom kosu temeljno operite.

Njega suve kože

Osim što blagotvorno deluje na kosu, lavanda pomaže i suvoj koži. Za balzam za telo treba pomešati 1/4 šoljice kakao putera, 2 kašike suncokretovog ulja, kašiku kokosovog ulja, kašiku ulja lana, kašiku pčelinjeg voska i kašiku ulja vitamina E. Sve te sastojke treba malo podgrejati i na kraju dodati nekoliko kapi eteričnog ulja lavande . Nakon toga mešavinu pohranite u posudicu i koristite tek dok se ohladi.

Lek za ožiljke

Lavanda pospešuje obnovu kože stoga se preporučuje kod opekotina i ožiljaka koji još uvek zaceljuju. Dovoljno je tek na ožiljak naneti nekoliko kapi eteričnog ulja i utrljati ga.

Osvežavajuća maska za lice

Maska od lavande idealna je za sve one koji žele osvežiti kožu lica. Pomešajte 3-5 kapi eteričnog ulja lavande sa kašikom jogurta. Nakon toga mešavinu nanesite na lice i ostavite 10-15 minuta pre nego isperete mlakom vodom. Jogurt će kožu vratiti elastičnost, a lavanda obrisati tragove stresa.

Kupka za opuštanje

Lavanda opušta mišiće i smanjuje stres, a najbolje pomaže kupka. Za kupku su potrebni šoljica morske soli, šoljica gorke ili Epsom soli, pola šoljice sode bikarbone, 1/4 šoljice sušenih cvetova lavande i 5-6 kapi eteričnog ulja lavande. Sve dobro pomešajte i dodajte u vruću kupku.

(24sata.hr)

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR