BRITANSKI KARDIOLOG: Masti čuvaju zdravlje, evo šta nas najviše goji!

0
5282
Shutterstock
Shutterstock
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Bezbroj puta smo do sada čuli da su masti štetne za zdravlje, jer začepljuju arterije, povećavaju rizik od bolesti srca, uzrokuju gojaznost…

Ali, britanski kardiolog dr Asim Malhotra tvrdi upravo suprotno. I daleko od toga da je jedini!

Naime, nova istraživanja pokazuju da je neprijatelj broj jedan vašeg tela – šećer. Osim toga, dr Malhotra tvrdi da su punomasni proizvodi dobri za zdravlje i da postoje brojni dokazi koji pokazuju da masti ne samo što ne dovode do srčanih problema, nego ishrana koja uključuje punomasne mlečne proizvode štiti od srčanih bolesti i dijabetesatipa 2.

Dr Malhotra ohrabruje svoje pacijente da jedu masti, ali da izbegavaju „lajt“ proizvode.

 – Savetujem im da jedu punomasne proizvode i namirnice koje sadrže zasićene masti. Kada im još napomenem da se drže podalje od svega što navodno snižava holesterol, gledaju me otvorenih usta –  kaže kardiolog.

ŠEĆER JE PROŠLOST Evo zbog čega bi trebalo da dodate so u kafu

On je objasnio i da svi proizvodi koji navodno snižavaju holesterol povećavaju rizik od srčanih bolesti i dodaje da masti nisu (glavni) krivac za gojaznost.

 – Izbegavao sam punomasne proizvode, trenirao, ali sam ipak imao salo na stomaku. Tada sam počeo da istražujemuticaj masti na zdravlje –  kaže doktor.

Dr Malhotra tvrdi da je najveća opasnost po zdravlje šećer, a sa njime se slaže i profesor pedijatar dr Robert Lustig. I on je proučavao uticaj masti i šećera na gojaznost kod dece i zaključio da bi proizvodi koji sadrže šećer morali da imaju istaknuta upozorenja, kao što to imaju cigarete ili neka alkoholna pića.

Shutterstock

Sve je više stručnjaka koji smatraju da glavni krivac za prekomernu težinu i čitav niz povezanih bolesti nisu masti,nego šećer.

 – Ne gojite se od masti, baš kao što ne postajete zeleni od povrća koje jedete  –  ističe kardiolog, a doktor Gari Tobs upozorava da debljina nema veze s brojem kalorija, nego sa onim što jedemo.

U prilog tome govori i činjenica da se oko 23 odsto populacije u Švedskoj pridržava režima ishrane koji podrazumeva punomasne proizvode i što manje ugljenih hidrata.

Švedski stručnjak dr Andreas Enfeldt, koji je osmislio program ishrane sa manje ugljenih hidrata a više masti, ističe da mnogi misle da je njegov režim ishrane „tempirana bomba“, ali dok je svugde u svetu sve više gojaznih, činjenica je da se broj ljudi sa prekomernom težinom u Švedskoj postupno smanjuje.

Istraživanja Švedskog zdravstvenog veća pokazala su da je upravo ovakav režim ishrane najbolji, ne samo za skidanje kilograma, nego i za smanjivanje rizika od kardiovaskilarnih bolesti kod gojaznih ljudi.

Osim toga, dva istraživanja koje je 2014. godine proveo Savez za medicinska istraživanja na Univerzitetu Kembridž, pokazala su da zasićene masti iz mlečnih proizvoda, ako se konzumiraju umereno, smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.

Izvor:informer.rs , Magazin.net.hr

Komentari

komentari


Warning: A non-numeric value encountered in /home/grockain/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353

POSTAVI ODGOVOR