Crna Gora priznaje istopolne brakove?

0
563
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Savetnik crnogorskog premijera za ljudska prava Jovan Kojičić izjavio je danas da u parlamentu Crne Gore postoji većina da se donese zakon koji će omogućiti istopolnim partnerima da ozakone svoju vezu.

„Tok izrade samog Zakona će trajati upravo u tim okvirima kako smo i predvideli vladinom strategijom za unapređenje položaja LGBT osoba u Crnoj Gori, 2013. – 2018. godina“, rekao je Kojičić za Radio Slobodna Evropa.

On je dodao da je, zajedno sa Evropskom komisijom i međunarodnim ekspertima, uključujući i lokalnu LBGT zajednicu, Crna Gora krenula u taj proces, a inspiracija je bio Zakon o životnom partnerstvu u Hrvatskoj, koja će takve veze uskoro ozakoniti.

Kojičić je naveo da, čitav proces izrade zakona „u najljepšem značenju te reči, povezan je sa evropskim integracijama“ i da istovremeno „treba raditi na edukaciji“ i političkoj participaciji i da što se tiče vladajuće koalicije „takvo raspoloženje postoji“.

Crna Gora je krenula u proces pripremanja zajednice i stanovništva da prihvati takav zakon.

„To će biti jedan paralelan proces, zajedno sa svim drugim mehanizmima, koje vlada koristi u odnosu na izgradnju tolerancije“, naveo je savetnik crnogorskog premijera.

On je ipak ukazao da predmet diskusije neće biti ono što je obavezujuće po međunarodnom pravu i to će „jednostavno biti pretočeno i ugrađeno“ u zakon.

Izvor: tanjug

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR