Evo saveta kako da očistite i dezinfikujete telefon

0

NextWEB hosting
NextWEB hosting

Autor: mondo.rs

Nikako agresivnim hemijskim ili kozmetičkim preparatima. Potrebni su destilovana voda i alkohol.

Mobilni telefon je leglo bakterija, prljavštine, pa i zaraze, što sam od sebe, što ukoliko redovno ne perete ruke, posebno nakon korišćenja toaleta. Uređaj koji je u stalnom kontaktu sa vašim licem, rukama i okolinom plodno je tle za razvoj bakterija i virusa. Smartfon emituje toplotu, u kojoj uživaju mali „nezvani gosti“, a činjenica da ga stalno pipkate i prinosite ustima doprinosi tome da se oni razmnože.

Istraživači laboratorije „Mansi“ analizirali su površine smartfon uređaja, i utvrdili da su opasniji od običnih mobilnih telefona. Dok smo mobilni uglavnom uzimali u ruke samo kada zovemo ili pišemo SMS, smartfon često sa sobom nosimo u kupatilo, teretanu ili krevet kako bismo vreme prekratili nekom od aplikacija.

Dakle redovno čišćenje telefona dovešće do mogućnosti da se vi ili neko ko je u kontaktu s telefonom zaštiti od potencijalne infekcije ili zarazne bolesti. Možda vam zvuči naivno, ali nije uopšte. Nekoliko saveta pomoći će vam da telefon izgleda čistije, lepše i „zdravije“.

Na većini telefona ili u njihovim uputstvima nalazi se upozorenje da ih ne bi trebalo „ribati“ alkoholom, kućnom hemijom, preparatima za staklo ili abrazivnim sredstvima, kako im se ne bi oštetio ekran.

iPhone 6 cene, iPhone, iPhone 6 PlusFoto: Promo.iPhone 6 Plus, ekran 5.5 inča, Full HD rezolucija.

1. Razblažite alkohol običnom vodom i natopite pamučnu krpicu tim rastvorom. Dobro je ocedite i prebrišite sve plastične delove telefona nekoliko puta. Pređeni delovi krpicom brzo će se osušiti, pa nema straha od ulaska rastvora u kućište.

2. Metalne delove telefona ne bi trebalo čistiti nikakvom tečnošću. Pogledajte 4. savet.

3. Sitne „procepe“ na telefonu obrišite ili iščačkajte samo čačkalicom, odnosno čačkalicom s malo vate ili štapićem za uši/nos. Čačkalica je zgodna za nežno i polagano vađenje skorele prljavštine na teško dostupnim mestima, kakva su spojevi maski, procep oko tipki i tastera ili unutrašnji plastični delovi ispod poklopca telefona.

4. Ekran telefona čistite isključivo suvom krpicom koja ne sadrži dlake, koje će se naelektrisati i ostati na displeju. Za ekran upotrebite mekane krpice koje se obično dobijaju sa naočarima ili u prodavnici telefona kupite novu. Cene takvih krpica su simbolične. Za displej ne koristite vodu niti bilo kakvo drugo tečno sredstvo. Zapravo, ne koristite ništa osim suve krpe i prelazite ga kružnim pokretima dok ga skroz ne ispolirate.

5. Najskuplja, ali najsigurnija i najbrža opcija je kupovna maramica za čišćenje tehničkih uređaja, kojima bi povremeno trebalo prebrisati i dezinfikovati smartfon.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR