Kako vratiti bivšeg ili bivšu

1
1689
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Bili ste u vezi duže vremena – duže od šest meseci – i ostavljeni ste. To vas veoma boli, bivši dragi ili bivša draga vam jako nedostaju, još uvek ih volite i samo razmišljate o tome kako da ih vratite. Šta biste mogli da učinite? Kako da ponovo budete s njima? O tome da li je to uopšte dobra ideja i ne razmišljate – znate samo da želite da vratite voljenu osobu. Kako to učiniti?

Ovakvom problemu različiti su pristupi – baš kao što se razlikuju i reakcije na raskid. Nekada će ostavljeni partner/partnerka da prihvate novonastale činjenice, da tuguju neko vreme i da onda nastave sa svojim životom. A nekada neće preboleti bivšeg dragog ili dragu, već će učiniti sve da ih vrate, što najčešće ne vodi ni do kakvog povoljnog ishoda.

Nekada se ostavljeni partner potrudi da deluje kao drugačija osoba, da deluje kao idealni partner za svog bivšeg dragog ili dragu. A onda, kada uspe da vrati voljenu osobu, vrati se starom obrascu ponašanja. Naravno, veza ponovo propadne.

Druga varijanta jeste da se ostavljeni partner na sve moguće načine potrudi da ponovo osvoji bivšeg dragog ili dragu i konačno uspe u tome. Onda bude onaj ili ona koji raskine vezu. Ni jedno ni drugo nije zdravo ponašanje, niti dovodi do bilo kakvog poboljšanja u životu bilo kojeg od partnera.

Da li to znači da je apsolutno uvek greška vratiti bivšeg ili bivšu? Ne baš apsolutno uvek, ali da bi veza koju ponovo počnete mogla da ima ikakve šanse za uspeh, i vi i vaš bivši ili bivša morate se zaista promeniti, ne samo nakratko dok traje osvajanje, već trajno. Ovakvi kakvi jeste niste mogli da funkcionišete zajedno, inače ne bi ni došlo do raskida – prema tome, ako se ne promenite oboje, ni obnovljena veza neće uspeti, samo ćete oboje ponovo biti povređeni. A ljudi se najčešće ne menjaju u toj meri.

Želeti da vratite bivšeg ili bivšu je normalna faza posle raskida i nakon dužeg ili kraćeg vremena, ako joj dopustite, prolazi. Ukoliko potraje i nikako da prođe, znatno korisnije od pokušaja da obnovite vezu koja ponovo neće uspeti bilo bi potražiti pomoć stručnjaka.

Komentari

komentari

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR